Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 23 november 2018

Vildsvin ska jagas i nationalpark

Vildsvin har orsakat så stora skador i nationalparken Store Mosse i Småland att länsstyrelsen nu tar initiativ till jakt i området under november och december.

 Nu är det så mycket vildsvin i Stora Mosse nationalpark att det krävs organiserad jakt.
Nu är det så mycket vildsvin i Stora Mosse nationalpark att det krävs organiserad jakt. FOTO: Cecilia Persson

– Det främsta syftet med jakten är att minska vildsvinsstammen som ofta tar sin tillflykt till nationalparken efter att ha skadat angränsande jordbruksmarker. Men det är också viktigt att vi får vildsvinen att förstå att de inte är fredade bara för att de är i nationalparken, säger Kjell Mohlin vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Stora vildsvinsskador

I dag finns det vildsvin i hela Stora Mosse nationalpark. Ett flertal olika familjegrupper har synts utanför gränsen och tydliga vildsvinsstigar, sölgropar o spår av bök finns inne i nationalparken. Vildsvinen ställer till med stor skada för angränsande lantbruk men även i nationalparken.

LÄS MER: Ollonår gynnsamt för vildsvinsstammen

Jakten kommer att ske under november och december utföras av personal vid skötselenheten på Länsstyrelsen samt särskilt utsedda lokala jägare som får i uppdrag att medverka under november och december.

Jakt på olika sätt

Jakten kommer främst att ske i de delar av nationalparken där det finns möjlighet för vildsvin att gömma sig. Olika jaktformer kan bli aktuella, förhållsskyttar och jakt med hund, vaktjakt från skjuttorn.

LÄS MER: Tidskrävande jakt på vildsvin

Länsstyrelsen lovar att varken friluftslivet eller nationalparkens besökare ska påverkas. Jakten kommer att ske under vardagar i delar av nationalparken som inte är besöksvänliga.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen