Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 1 maj 2019

"Viktigt med resurser på hemmaplan"

De senaste årens svåra skogsbränder har till stor del härjat på mark ägd av medlemmar i Mellanskog. Föreningen gläds åt att resurserna förstärks.

 Karin Perers Mellanskogs ordförande.
Karin Perers Mellanskogs ordförande. FOTO: TRONS

Mellanskogs ordförande, Karin Perers, välkomnar att Sveriges inhemska bekämpningsresurser nu har stärkts.

– Om det är tillräckligt är svårt att svara på, men det är definitivt bra att det här sker. Vi behöver ha en stor egen beredskap i Sverige, säger hon.

Helikoptrar viktiga

Mellanskogs VD, Sture Karlsson, poängterar vikten av den förstärkta helikoptertillgången.

 Sture Karlsson, VD Mellanskog
Sture Karlsson, VD Mellanskog FOTO: Mellanskog

– Har man helikoptrar tidigt på plats kan man hålla branden i schack. Hinner det börja brinna 1 000 hektar eller mer blir det svårhanterligt, säger han.

Analys krävs

Anders Granström, som forskar om skogsbränder på SLU, vågar inte bedöma om helikoptersatsningen är tillräcklig eller inte.

 Anders Granström forskar om skogsbränder på SLU
Anders Granström forskar om skogsbränder på SLU FOTO: Ola Kårén

– Det har inte köpts in några nya helikoptrar till landet utan det handlar ju om avtal med helikopterentreprenörer. Innebär det att man snabbare får ut släckningsresurser så är det ju en förbättring. Huruvida upphandlingen leder till det i praktiken kräver dock en djupare analys, säger Anders Granström.

”Mer på tårna”

– Den viktigaste förändringen sedan i fjol är att räddningstjänsterna antagligen är mer på tårna och mer medvetna om riskerna med skogsbränder, fortsätter han.

Relaterade artiklar

Till toppen