Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 25 april 2017

Viktiga skogsindustrier nås inte på BK4-vägnätet

Ett större vägnät för tunga fordon skulle ge lägre utsläpp från skogstransporter. Det menar Skogsindustrierna som vill se en öppning för 74 tons bruttovikt på hela det allmänna vägnätet.

Den här 74-tons virkesbilen har testats kring Örnsköldsvik och södra Västerbotten.
Bild 1/2Den här 74-tons virkesbilen har testats kring Örnsköldsvik och södra Västerbotten. FOTO: Rolf Segerstedt
Skogsindustrierna vill öppna fler vägar för 74-tonsfordon.
Bild 2/2Skogsindustrierna vill öppna fler vägar för 74-tonsfordon. FOTO: Rolf Segerstedt

– Om hela det statliga vägnätet skulle öppnas för 74-tonsfordon skulle vi kunna minska utsläppen med 44 000 ton koldioxid per år från skogsbrukets transporter, säger Karolina Boholm, transportdirektör på Skogsindustrierna, i ett pressmeddelande.

Industrier nås inte

Branschorganisationen har låtit Skogforsk analysera hur mycket rundvirke och flis som teoretiskt sett skulle kunna transporteras med 74-tonsfordon om regeringens förslag för vägnät för tunga fordon går igenom. Enligt analysen är det endast två procent av alla skogliga transporter som skulle kunna gå på 74-tonsfordon. En orsak är att viktiga industrier inte nås via det föreslagna så kallade BK4-vägnätet.

Sliter mindre

Enligt Skogsindustrierna är nyttan med det föreslagna vägnätet begränsat både för skogsbruket och samhällsnyttan, och man vill att fler vägar, till exempel infartsvägar till industrier, också ska öppnas i anslutning till det statliga BK4-nätet.

74-tonsfordon är tyngre men inte längre än vanliga lastbilar och utrustade med fler hjulaxlar vilket är positivt för slitaget.

Regeringens mål med att tillåta 74-tonsfordon är att när en lastbil kan lasta mer gods leder det till färre tunga fordon på vägarna och minskade utsläpp.

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen