Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 14 december 2019

”Vi oroas över att inte kunna skydda plantorna”

Sveriges skogsplantskolor ser med oro fram emot det nya året. De viktigaste medlen för svampbekämpning ska förbjudas eller regleras, men ännu finns inga likvärdiga alternativ.

– Vi är oroliga, säger Martin Larsson, odlingsledare på Svenska skogsplantor.

 Martin Larsson, odlingsledare på Svenska skogsplantors plantskola Lugnet i Bålsta.
Martin Larsson, odlingsledare på Svenska skogsplantors plantskola Lugnet i Bålsta. FOTO: Helena Gohde

Två av de mest använda fungiciderna, växtskyddsmedel mot svamp, kommer att förbjudas inom EU samt beläggas med restriktioner efter årsskiftet.

Växtskyddsmedel har tidsbegränsade tillstånd och medlets godkännande beror på om det verksamma ämnet är godkänt inom EU.

Ämnena kan vara hormonstörande.

När den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet prövat en ansökan om förnyat godkännande av de verksamma ämnena i dessa fungicider kom de till slutsatsen att det finns risk att grundvattnet kontamineras och att människors hälsa påverkas då ämnena kan vara hormonstörande.

Problemet är att det inte kommer att finnas någon alternativ lösning på plats innan dessa fungicider fasas ut som verktyg. För plantskolorna kommer detta att innebära stora problem.

– Innan vi har fått fram nya medel och testat dem storskaligt så kommer vi ha några år med klart färre preparat att välja mellan. Samtidigt som vi vill skydda plantorna med biologiska preparat så vill vi inte chansa. Det är viktigt att vi har friska plantor för att det ska bli en bra och effektiv återbeskogning, säger Martin Larsson, odlingsledare på Svenska skogsplantors plantskola i Bålsta.

 Svenska Skogsplantor. Lugnets plantskola i Bålsta. Behandlade plantor.
Svenska Skogsplantor. Lugnets plantskola i Bålsta. Behandlade plantor. FOTO: Helena Gohde

Preparat fasas ut

Under ett antal år har kemiska fungicider fasats ut av EU, tillverkare och Kemikalieinspektionen. Svenska Skogsplantor har haft fokus på detta en längre tid och siktar på att ändra sitt arbetssätt.

– Vi har sett att de kemiska preparaten blir färre och vi vill odla plantor med miljövänligare alternativ. Det finns redan biologiska preparat mot gråmögel, men det är bara en av de svampar vi vill skydda plantorna mot.

För plantskolorna är det ett problem att vissa sjukdomar inte syns förrän de kommit ut i fält.

– Vi är oroliga för att vi inte ska kunna skydda plantorna i våra odlingar. Det kommer under några år att bli svårare för alla plantproducenter att behandla förebyggande mot skadesvampar som tallskytte och gremeniella där symptomen inte syns förrän plantorna kommer ut i fält. Det kan bli dyrt för både odlaren och kunden, säger han.

Tall drabbas värst

Svenska Skogsplantor är inte ensamma om oron. Tongångarna är nästan identiska i södra delen av landet. På Ramlösa plantskola i Skåne odlas barrträd, men även andra trädslag.

– Det kommer att bli väldigt problematiskt. Främst för tallplantorna, men även för vissa lövträd som björk, al och ek, om inga nya växtskyddsmedel kommer i stället för de som förbjuds eller får restriktioner. Det kommer bli väldigt svårt att odla tall som barrot om vi inte kan bekämpa skadegörare förebyggande, säger Max Jensen, VD på Ramlösa plantskola.

Även han välkomnar växlingen till färre kemiska och fler biologiska medel, men ser problemen efter årsskiftet.

– De biologiska växtskyddsmedel som finns är inget vi kan förlita oss på i dag. På längre sikt kommer det att komma biologiska medel som kan kompensera – men vi är inte där nu. Det kommer en övergång nu som blir knepig, säger Max Jensen.

Känner ni oro?

– Ja, det gör vi. Det kommer att påverka vår odling, men vi vet inte riktigt hur. Vi odlar många arter och var art har sina skadegörare. Vissa plantslag kanske inte blir möjliga att odla. Vår förhoppning är att det kommer nya kemiska växtskyddsmedel som blir godkända, det brukar ändå kunna lösa sig, säger Max Jensen.

LÄS MER: Parasitsvamp kan hota svenska tallar

Fakta: Medel mot svamp i plantskolor

Det används ett tiotal kemiska medel mot svampangrepp i skogsplantskolor i Sverige.

Från årsskiftet blir två av de vanligaste medlen, Amistar och Tilt, förbjudet samt belagt med restriktioner.

Flera av de medel som används mot svampangrepp har fått ett UPMA, utvidgning av produktgodkännande för mindre användningsområde, då det redan är godkänt för en annan näring.

Det pågår forskning på biologiska alternativ till fungicider, till exempel inom ett samarbete mellan SLU och Svenska Skogsplantor som Land Skogsbruk skrivit om tidigare.

Läs mer på Kemi.se eller EU Pesticides database

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen