Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 19 augusti 2019

”Vi kan inte stoppa en så här stor brand”

Den stora skogsbranden på Gran Canaria sprider sig utom kontroll.

 Under söndagen omfattades omkring 5 000 personer av evakueringar, och siffran kan stiga.
Under söndagen omfattades omkring 5 000 personer av evakueringar, och siffran kan stiga. FOTO: TT

Sent under söndagen hade omkring 3 400 hektar eldhärjats, ett dubbelt så stort område som spanska myndigheter uppgav tidigt på dagen. Och enligt regionpresident Ángel Víctor Torres är risken överhängande för att elden sprider sig ytterligare. Under söndagen omfattades omkring 5 000 personer av evakueringar, och siffran kan stiga.

Varmt och blåsigt väder försvårar

Branden som uppstod i lördags i närheten av staden Tejeda har spritt sig på två fronter, i nordväst har elden nått naturparken Tamadaba, längre söderut hotar den kommunen Mogán, enligt lokala medier.

Omkring 700 brandmän kämpar mot lågorna, och 14 flygplan och helikoptrar deltar i insatsen. De hjälps inte av väderförhållanden med temperaturer på över 30 grader, torr luft och kraftiga vindar.

Gör allt i sin makt

Myndigheterna varnar därför om att det kan ta dagar innan elden är helt under kontroll.

– Vi kan inte göra mer än vad vi gör. Det är inte ett koordinationsproblem, det är problem med kapaciteten. Vi kan inte stoppa en så här stor brand, säger Ángel Víctor Torres.

LÄS MER: Skogsbrand rasar på Gran Canaria

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen