Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 8 december 2017

”Vi erbjöd ett naturvårdsavtal – men skogsägaren nobbade”

Skogsstyrelsen betonar att man i handläggningen hela tiden poängterat att skogarna kring Sandsjö har stora naturvärden, även om inte ordet nyckelbiotop användes i de första breven efter avverkningsanmälan.

 Skogen i Åsele.
Skogen i Åsele. FOTO: Magnus Furmark

– Eftersom ärendet pågick under jul- och nyårstid i fjol drog det ut på tiden, men vid ett besök och inventering konstaterade vi att det handlade om en nyckelbiotop. Då försökte vi kontakta markägaren men vi fick inga svar då och inte sedan heller, säger Cecilia Persson, skogskonsulent på Skogsstyrelsen i Storuman, som är en av handläggarna.

”Erbjudandet står kvar”

I samband med ett annat besök i området i slutet av januari upptäcktes avverkat virke och att en vägbyggnad pågick.

– Då skickade vi ett brev till skogsägaren där det tydligt framgick att det handlade om en nyckelbiotop och att det kan bli aktuellt med ett naturvårdsavtal för att skydda skogen. Vi har mätt in skogen och erbjuder skogsägaren drygt 900 000 kronor i ersättning för ett 50-årigt avtal. Via sitt ombud på Norra har han nu i höst nobbat erbjudandet, men det står kvar ett tag till, säger Cecilia Persson.

”Borde kunna förutse”

Skogsägaren är upprörd över den sena informationen om att det handlade om en nyckelbiotop och undrar om han eller virkesköparen ska lista ut det själva.

– De som köper skog i det här området vet om att det finns mycket gammal och orörd skog. Därför borde man kunna förutse att vi ställer krav och att det finns nyckelbiotopkvaliteter, och vilka konsekvenser det kan få.

Kunde haft dialog

Cecilia Persson säger att om skogsägaren eller Norra i ett tidigt skede tagit kontakt med Skogsstyrelsen kunde man ha haft en dialog om detta.

– Tyvärr hörde Norra av sig först efter att de stoppat avverkningen och begärde en ny bedömning. Vi gjorde den och nyckelbiotopregistreringen blev kvar. Jag vill betona att det inte innebär att skogen är lagligt skyddad. Det vi kan göra är att erbjuda ersättning i form av ett naturvårdsavtal och det gjorde vi, mer kan vi inte göra, säger Cecilia Persson.

LÄS MER: ”Det värsta övergrepp jag varit med om”

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen