Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 10 mars

Växande intresse för agroforestry

I stora delar av världen ökar intresset för agroforestry. Det är odlingssystem som ger möjlighet till både skogs- och matproduktion på samverkande ytor.

 Johanna Björklund.
Johanna Björklund.

Under hösten samlades ett antal forskare från stora delar av världen på SLU i Alnarp för att diskutera agroforestry och lyfta fram de praktiska erfarenheterna.

– Det finns väldigt mycket erfarenhetsutbyte från andra länder. Vi kan ha mycket nytta av den utveckling och forskning som skett i bland annat Östafrika, säger Johanna Björklund, forskare på Örebro universitet och styrelsemedlem i den nystartade föreningen Agroforestry Sverige.

Ska minska klimateffekter

I Östafrika har man bland annat sett ökade skördar och bättre inkomster till jordbrukare. Tanken är att agroforestry ska minska de negativa effekterna av ett förändrat klimat samtidigt som man producerar mer mat till en växande befolkning.

– Agroforestry kan hjälpa till med ekosystemtjänster som att binda kol ur atmosfären och i marken, biodiversitet, hushållning med vatten och det bidrar också till mer slutna kretslopp av näringsämnen som kväve i marken.

”Egentligen gammalt”

– Med tanke på de stora globala och lokala miljöproblemen är de här tjänsterna lika viktiga som att producera mat. Det är jätteviktigt för planetens överlevnad.

Johanna Björklund berättar att det finns en hel del erfarenheter av agroforestry i Sverige.

– Agroforestry är egentligen en väldigt gammal företeelse. Men man kallade inte systemen agroforestry utan det var naturbetesmarker där det fanns bete för köttdjur, foder, fruktodlingar och även buskar som hassel.

Försök finns – resultat saknas

Hon påpekar att det saknas en del forskning med fokus på dagens behov av livsmedelproduktion och hållbar utveckling.

– Det finns flera nya spännande satsningar med långliggande försök från försöksplatser runt om i Sverige. Men det har inte kommit in så mycket resultat än.

Varvar odlingen

På de platser i Europa där man idag utövar agroforestry varvar man ofta rader av spannmål med rader av träd och buskar, så kallad alléodling.

–Jag tror att det kan vara bra att försöka odla i skogsbryn, mellan skog och åker. Det är svårt att säga exakt vilka arter man ska använda. Det beror på platsen, men det gäller att välja arter som snabbt kan ge skörd och som det finns en marknad för.

Hassel och spannmål

Hon tror att svenska exempel på träd och buskar kan vara hassel, valnötter eller havtorn. De kan kombineras med perenn spannmål, som också är en intressant framtidsväxt.

Läs mer om

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen