Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 4 januari 2019

”Värre än efter Per och Gudrun”

Lokalt har stormen Alfrida drabbad skogsägare mycket hårt.

– För oss är det värre än efter både stormen Per och Gudrun, säger Dan Glöde, VD för Hargs bruk som äger skog mellan Norrtälje och Östhammar.

 Skadorna i skogen för Hargs Bruk verkar vara värre än efter stormarna Per och Gudrun, visar en första inventering.
Skadorna i skogen för Hargs Bruk verkar vara värre än efter stormarna Per och Gudrun, visar en första inventering. FOTO: Dan Glöde

När stormen Alfrida drog fram blåste det riktigt hårt på sina håll. Det nåddes exempelvis stormvindar vid Örskär och Söderarm i Uppland och vid Ar på norra Gotland.

Hargs bruk äger cirka 20 000 hektar skog längs Upplandskusten och VD Dan Glöde har själv varit ute och gjort en första inventering.

– Det kommer givetvis att ta längre tid innan vi vet exakta volymer, men vi har kört igenom delar och gjort en första bedömning, berättar han.

Mycket skador

Han beskriver det som att skadorna handlar om både stora bröten med träd som ligger som i plockepinn och väldigt spridda stormfällen över stora områden. Skadorna finns både i gallrad skog och i sluten skog.

– Men skadorna verkar givetvis vara störst där vi gallrat de senaste åren och i hyggeskanter, men vi har sett skador även i bestånd som väntar på slutavverkning, säger Dan Glöde.

 Stormskador efter stormen Alfrida i Hargs Bruks skogar.
Stormskador efter stormen Alfrida i Hargs Bruks skogar. FOTO: Dan Glöde

Både gran och tall

Skadorna har inte bara drabbat granskog. Dan Glöde uppskattar att det handlar om lika mycket tall, men stormfällda granar ökar risken för att granbarkborren sprider sig ännu mer.

– Om det blir skadade granar kvar ute i skogen finns det ju uppenbar risk att vi får ett ökat angrepp av granbarkborre även i våra trakter, säger han.

Viktigt med dialog

Nästa steg för Hargs bruk blir att inventera med hjälp av drönare.

– Vi planerar att inventera skogsbilväg för skogsbilväg och flyga över de områdena. Det tror vi kan ge en väldigt god överblick, förklarar Dan Glöde.

 Skogsägaren Ronny Kellström på Fårö har drabbats hårt av stormen Alfrida.
Skogsägaren Ronny Kellström på Fårö har drabbats hårt av stormen Alfrida. FOTO: Privat

Sedan kommer de förmodligen att använda sig av motormanuella rotkapare som går före skördare som upparbetar de stormfällda träden.

Dan Glöde menar att det nu är viktigt med en bra dialog med Skogsstyrelsen när det gäller avverkningsanmälningar och att det kanske kan behövas någon forma av dispens.

– Det är viktigt att Skogsstyrelsen har en öppen attityd för att vi ska kunna lösa den här situationen, konstaterar han.

LÄS MER: LRF Premium – Vintern rätta tiden att arbeta i skogen

Fårö drabbat

Även Gotland drabbades hårt av stormen. I Ar blåste det i vindbyarna som mest nordnordväst 35,2 m/s, vilket överträffar stationens tidigare byvindsrekord på 34,6 m/s.

Ronny Kellström är skogsägare på Fårö.

– Så här stora skador hade vi inte efter stormarna Per och Gudrun. Men det är väldigt lokalt hur man drabbats bara här på Fårö, säger han.

1 000 träd

Ronny Kellström har skog på södra och norra Fårö. Totalt beräknar han att det blåst ner ungefär 1 000 tallar av olika ålder.

– Det är säkert tre gånger så mycket som vi hade efter stormarna Per och Gudrun.

Han berättar att skogen i norr har generellt sett klarat sig mycket bättre.

– Men här på södra Fårö ligger det stormfällen både i stora bröten och utspritt. Jag tror att det beror på att marken här är fuktigare och grundare och sen tror jag att det fastnade snö och is på träden när det stormade som mest, säger Ronny Kellström.

LÄS MER: Allt om stormen Alfrida hittar du HÄR

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen