Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 28 augusti 2018

Värmen har gynnat granbarkborren

Det varma vädret har gjort att angreppen av granbarkborrar ökat i södra Sverige. På vissa ställen är angreppen de värsta på tio år.

 Skogsägare uppmanas att inventera sina granbestånd. På flera håll i södra Sverige är angreppen av granbarkborre ovanligt omfattande.
Skogsägare uppmanas att inventera sina granbestånd. På flera håll i södra Sverige är angreppen av granbarkborre ovanligt omfattande. FOTO: Hasse Holmberg/TT

Värmen har gynnat granbarkborren, som redan hunnit få avkommor som svärmar, vilket är ovanligt tidigt. På flera håll i södra Sverige rapporteras om omfattande angrepp på granar – i flera fall de värsta på tio år. De kraftigaste angreppen finns i sydöstra Sverige, särskilt östra delen av Kronobergs län, i Blekinge och Kalmar län.

Skogsägare uppmanas hålla koll

Skogsstyrelsen uppmanar skogsägare att hålla noggrann koll. Både äldre granbestånd och medelålders gallringsbestånd behöver inventeras, eftersom det är viktigt att snabbt forsla bort angripet virke.

Söker dispens

Många skogsägare söker nu dispens från den regel som säger att avverkning måste anmälas minst sex veckor i förväg. Sådana dispensansökningar har kommit in från Skaraborg, Kalmar, Jönköping, Blekinge, Östergötland och Kronobergs län, skriver Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Contorta föreslås bli tillåten i Götaland

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen