Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 26 januari 2010

Världens största pelletsfabrik byggs i Viborg

Världens största pelletsfabrik byggs just nu i Viborg nära finska gränsen. Fabriken byggs av det ryska företaget Vyborgskaya Cellulose och hela produktionsvolymen, 900 000 ton per år, ska säljas av Göteborgsföretaget Ekman & Co.

Råvaran blir rundved från Ryssland och Vitryssland. Veden, som till viss del är certifierad enligt FSC, ska transporteras till fabriken på järnväg.

Fabriken ligger nära hamnen i Viborg som kommer att användas för export. Till hamnen sker transporterna med lastbil och tåg. Råvaran till pelletsen kommer huvudsakligen hämtas från Ryssland och Vitryssland

Pelletsproduktionen är i första hand avsedd för kraft- och kraftvärmeverk i Europa.

– Marknaden för träpellets och andra bioenergiprodukter växer snabbt i takt med allt strängare politiska krav på minskade utsläpp av koldioxid, säger Johan Granath, som är ansvarig för Bioenergiaffärerna på Ekman & Co.

Fabriken beräknas vara klar att ta i drift under tredje kvartalet i år.
I dag är kärnverksamheten i Vyborgskaya Cellulose produktion av pappersmassa, korrugerat papper och tapetråpapper. Ekman & Co handlar globalt bland annat med pappersmassa, papper och bioenergiprodukter.
Läs mer i veckans nummer av Skogsland som kommer på fredag.

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen