Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 2 januari 2017

Vargjakten i gång i Gävleborg

Nu har 2017 års licensjakt på varg börjat i Gävleborgs län. I Dalarna och Värmland skjuts jakten däremot upp i väntan på snö.

FOTO: Mostphotos

– Jakten börjar i dag. Det blir lite olika intensitet beroende på hur folk är lediga och vilka förutsättningar som finns. Men är man i skogen så har man alltid möjlighet till en lyckad jakt. Sitter man hemma har man inte det, säger Per Mellström, Jägareförbundet i Gävleborg, till P4 Gävleborg.

"Vi får se hur det går"

Under natten till måndagen har det snöat en del i länet, vilket påverkar förutsättningarna.

– I dag går det att se vargjakt på vägarna, i skogen är det lite sämre. Jakten kan börja på ett bra sätt i och med att man ser spår. Så får vi se hur det går, säger Per Mellström till P4 Gävleborg.

"Ingen organiserad jakt"

I övriga län med tillstånd att skjuta varg råder snöbrist, vilket innebär att jägarna avvaktar i väntan på ändrade väderförhållanden.

– Det blir i vilket fall ingen organiserad jakt. Om någon enskild vill gå ut och sätta sig på en stubbe och vänta på ingenting får den väl göra det, säger Gunnar Glöersen, nationellt rovdjursansvarig vid Svenska Jägareförbundet i Värmland, till TT.

Kallare väder att vänta

Kallare väder och snö, som är mer gynnsamt för vargjakt, ska vara på ingång senare i veckan, enligt SMHI.

Jakten pågår mellan den 2 januari och 15 februari i år. Sammanlagt får 24 vargar i Dalarna, Värmland, Gävleborg och ett område mellan Värmland och Örebro skjutas i årets licensjakt.

Relaterade artiklar

Till toppen