Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 5 juli 2018

Varannan ungtall i Svealand har betesskador

I snitt har 50 procent av ungtallarna i Svealand skador efter bete av hjortdjur. Det visar färsk statistik från Skogsstyrelsen. Men det finns län där skadenivåerna ligger på uppemot 70 procent.

 Skadorna på yngre tallar var acceptabla i endast ett av 36 älgförvaltningsområden.
Skadorna på yngre tallar var acceptabla i endast ett av 36 älgförvaltningsområden. FOTO: Mostphotos

Varje år görs en nationell älgbetesinventering, Äbin, av hur omfattande betesskadorna är på skogen av hjortdjur, främst från älg, hjort och rådjur. Nyligen presenterades resultaten från Götaland och nu visar alltså inventeringarna från Svealand ett snarlikt resultat. Av de ungtallar som är mellan en och fyra meter höga i Svealand har 48 procent någon gång fått en allvarlig betesskada.

Skillnad mellan länen

Resultaten av årets inventering skiljer sig åt mellan länen, från 32 till 67 procent skadade ungtallar och det innebär inga tydliga förbättringar jämfört mot tidigare år.

– Eftersom vi totalt sett inte ens närmar oss målet för vad som anses vara tolerabla skador i skogen måste alla aktörer nu arbeta hårdare för att på många håll minska viltstammen och plantera mer tall, säger Matts Rolander, regional viltspecialist på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Acceptabla skador i ett område

I mätningen finns även statistik över antalet yngre tallar som fått betesskador bara under den senaste sommaren och vintern. Dessa årliga betesskador ska enligt målet inte finnas på mer än fem procent av ungtallarna. Men bara i ett enda av de 36 inventerade älgförvaltningsområdena nåddes det målet.

”Få en rimlig balans”

Skogsstyrelsen menar att problemet är att det är för många hjortdjur i förhållande till hur mycket tallar och övrigt foder det finns.

– Det går inte att vänta längre med att öka avskjutningen på många håll och inte heller med att samtidigt öka mängden planterad, sådd och naturligt föryngrad tall så vi får en rimlig balans mellan vilt och fodertillgång och betesskador. Det blir bara fler och fler förlorare och lösningen riskerar bli mer drastisk och än svårare att få till ju längre tiden går, säger Matts Rolander.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen