Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 6 september 2019

Valvbågen gav bättre flöde

Mikael Hugoson har återskapat en levande och naturlig vattenmiljö på en av sina fastigheter. Han bytte ut gamla vägtrummor mot en valvbåge som gav vattnet fritt flöde. Ett Nokås-stöd täckte 70 procent av de 160 000 kronor som bygget kostade.

 Bra flöde i bäcken tack vare nybyggda valvbågen.
Bra flöde i bäcken tack vare nybyggda valvbågen. FOTO: Mikael Hugoson

I Ångermanland, strax söder om Ramsele, rinner en bäck som sjuder av liv. Det är full fart på vattenflödet och här lever bäcköring, utter och fridlysta flodpärlmusslor i symbios med varandra.

Stopp i bäcken

Men så har det inte alltid varit. För bara några månader sedan fanns nästan inget liv i det stillastående vattnet.

– Vägtrummorna låg fel och var i dåligt skick. Till slut blev det stopp i bäcken så i samband med att vi rustade vägen passade vi på att ersätta trummorna med en valvbåge, säger Mikael Hugoson, skogsägare och företagare.

 Skogsägaren Mikael Hugoson vid den nybyggda valvbågen.
Skogsägaren Mikael Hugoson vid den nybyggda valvbågen. FOTO: Anne Hugoson

Levande vattendrag

Han äger 11 000 hektar skog i Norr- och Västerbotten och driver jordbruk, samt flera stora livsmedelsföretag i Luleå. Mikael Hugoson är också en djur- och naturälskare av stora mått.

– Även om det kostade en del kändes det självklart att se till så det blev fart på det fina vattnet i bäcken. Fiskarna och djuren som lever där behöver rent vatten och ett bra flöde. Nu har det blivit ett levande vattendrag och det betyder mycket för mig.

”En moralisk fråga”

– Skog är inte bara pengar, den kan ge mycket annat också. Andra värderingar har med åren blivit allt viktigare för mig. Det är också en moralisk fråga att se till att försöka gynna djurlivet och naturen så mycket som möjligt.

 Erland Johansson, skogsförvaltare.
Erland Johansson, skogsförvaltare. FOTO: Ivar Danielsson

Sökte stöd

När Mikael Hugoson skulle rusta vägen kollade hans skogsförvaltare Erland Johansson om det gick att få stöd för att byta ut de dåliga vägtrummorna.

– Hösten 2018 kontaktade jag Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen och fick reda på att man kunde söka ett så kallat Nokås stöd för att återskapa naturlig vattenmiljö. Skogskonsulenten på Skogsstyrelsen i Sollefteå hjälpte oss att skicka in ansökan och sedan gick handläggningen snabbt, berättar Erland Johansson.

”Kanonbra jobb”

– Redan vid årsskiftet var alla tillstånd och prövningar klara och vi fick reda på att vi fick bidrag med 70 procent av kostnaderna. Själva valvbågen kostade 70 000 kronor och totalkostnaden blev 160 000 kronor. I april var allt klart och det blev ett kanonbra jobb med den nya valvbågen på plats, säger Erland Johansson.

Relaterade artiklar

Till toppen