Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 28 oktober 2019

Våldsamma vindbyar gynnar Kalifornienbränder

Kraftiga vindar har förvärrat läget i Kalifornien där en serie skogsbränder rasar. I Sonoma county i norra delen av delstaten har nu 180 000 människor uppmanats att lämna sina hem.

Kaliforniens guvernör har utlyst nödläge i hela delstaten.

 Kincade-branden i norra Kalifornien eldhärjar vingården Soda Rock Winery i Healdsburg.
Kincade-branden i norra Kalifornien eldhärjar vingården Soda Rock Winery i Healdsburg. FOTO: Noah Berger/AP/TT

Guvernören Gavin Newsom motiverade nödläget med de ovanligt hårda vindar som har förvärrat brandläget.

”Vi har satt in alla tillgängliga resurser och samordnar en rad myndigheter när vi fortsätter att hantera dessa bränder”, säger guvernören i ett uttalande.

Den så kallade Kincade-branden i norra Kalifornien har gjort att myndigheterna ombett 180 000 människor att lämna sina hem. Evakueringsordern omfattar bland annat delar av staden Santa Rosa.

”Största i mannaminne”

Branden, som är den största i Kalifornien just nu, omfattar 12 000 hektar och bara tio procent är nerkämpad, enligt delstatens brandmyndigheter.

”Detta är den största evakuering som någon av oss på sheriffkontoret kan minnas. Ta hand om varandra”, skriver sheriffen i Sonoma county på Twitter.

Orkanbyar på runt 35 meter i sekunden har fått elden att sprida sig snabbt och vädertjänsten NWS varnar för historiskt farliga väderförhållanden. Blåsten väntas hålla i sig fram till måndagsmorgonen.

Vingård brann ner

Branden, den största av ett tiotal skogsbränder runt om i delstaten, rasar i bland annat Kaliforniens vindistrikt och hotar tusentals byggnader. Redan har närmare 80 byggnader förstörts, bland annat ett 30-tal bostäder.

Bland annat den välkända vingården Soda Rock Winery från 1869 har blivit lågornas rov.

Längre söderut har tiotusentals människor lämnat sina hem nära Santa Clarita, norr om Los Angeles, där en brand som fått namnet Tick bränt av ett område på 1 600 hektar. Branden har lett till att skolor stängts och vägar stängts av.

LÄS MER: Brandfiltar kan skydda hus vid skogsbrand

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen