Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 19 september 2017

Vägnätet ska stärkas för 74-tonnare

I dag, tisdag, debatterade infrastrukturminister Thomas Eneroth (S) och Anders Åkesson (C) frågan om tunga lastbilar och vägnätets bärighet i riksdagen. Prioriteringarna när det gäller BK4-vägar måste vara näringspolitiskt riktiga, var infrastrukturministerns besked.

FOTO: Leif Jäderberg

Det var Centerpartiets talesperson för transportinfrastruktur Anders Åkesson som lämnat in en interpellation till infrastrukturministern med bland annat frågan om vilka direktiv som Trafikverket fått avseende genomförandet av den proposition som föreslog att öppna vissa vägar för lastbilar med en totalvikt på upp till 74 ton.

Inväntar Trafikverkets beslut

Ministerns svar var att regeringskansliet bereder frågan och att Trafikverket senare ska besluta om vilka vägar som ska tillhöra den nya bärighetsklassen BK4.

Den proposition som riksdagen röstade igenom hade vissa förändringar jämfört med regeringens ursprungliga förslag, bland annat att det ska vara vägarnas bärighet som ska vara vägledande för BK4. Som svar på Anders Åkessons inlägg svarade Thomas Eneroth att det fortsatt är regeringens linje.

– Prioriteringarna måste vara det som också är näringspolitiskt riktigt och viktigt. Det är också så Trafikverket har resonerat när man vill specificera de jag tror det är över 10 miljarder kronor som man nu vill lägga på att inte minst stärka de 900 broar eller de angelägna vägsträckor som behöver göras för att klara de krav som finns framöver, sade Thomas Eneroth i debatten.

”Rejäla resurser”

– Det är bra att ministern bekräftar att Trafikverket vill avsätta rejäla resurser för förstärkning av de broar med mera som utgör begränsning för tyngre vägfordon, 74 ton, säger Anders Åkesson i en skriftlig kommentar till Land Skogsbruk efter debatten.

LÄS MER: Klartecken för 74 ton

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen