Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 28 juni 2018

Framtidens asfaltvägar kan byggas av skogsrester

Peab Asfalt är på gång att utveckla bindemedel för asfalt som är baserade på skogsrester.

FOTO: Peab

Peab Asfalt håller på att utveckla nya biobaserade bindemedel som ska kunna används i den asfalt som är grunden för moderna vägar. Det treåriga europeiska projektet Rewofuel handlar i första hand om att utveckla bensin och flygbränsle. Men det resulterar också i processer som möjliggör biobaserade bindemedel för framtidens asfalt.

– Det är en utmaning att hitta fungerande alternativ till det oljebaserade bitumen som branschen använder idag, men förstudierna visar positiva resultat, säger Mats Wendel, innovationsstrateg på Peab Asfalt, i ett pressmeddelande.

Lignin ger styrka

Programmet bygger på 13,9 miljoner euro från EU:s forskningsprogram Horizon 2020, med elva företag från åtta medlemsländer, däribland Peab Asfalt. Företaget planerar att använda lignin, som binder ihop cellulosafibrerna och gör träet starkt, till bindemedel för asfalt.

– Att komplettera med en biobaserad produkt skulle vara ett stort steg i rätt riktning och vi tror att upp till 25 procent inblandning skulle vara möjlig. Ligninets sätt att reagera med bitumen kan dessutom öka asfaltens livslängd, vilket ger en ännu mer hållbar produkt, säger Mats Wendel.

Peab Asfalt har tidigare byggt om stationära asfaltverk från att vara baserade på fossil eldningsolja till bioolja, vilket har minskat utsläppen av kodioxid med 61 procent.

Tar tillvara biprodukter

Peab Asfalts hållbarhetsstrateg Karin Bergkvist säger att det på sikt inte är hållbart att vara beroende av produkter som är baserade på råoljeutvinning.

– En förnybar biorestprodukt som också förbättrar funktionen i vår asfalt är precis vad vi eftersöker. En styrka med projektet är att hela kedjan är representerad och att man redan från början säkerställer att biprodukter tas till vara och skapar värde i andra processer, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Massabrukens slam och aska blir plastråvara

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen