Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 25 mars

Behöver göra plats för barkborreskadat timmer

Bärighetsproblem på skogsvägar gör att timmer vid vägarna kan bli ett hinder när barkborreskadat timmer ska ut ur skogen. Nu vill skogsföretag i södra Sverige ha dispens.

 Skogsbolagen vill få tillstånd att köra iväg timmer som ligger vid vägarna.
Skogsbolagen vill få tillstånd att köra iväg timmer som ligger vid vägarna. FOTO: Mats P Ostelius

Flera skogsföretag i södra Sverige gör gemensam sak och skriver till Trafikverket med en vädjan att göra det möjligt att köra ut virke som ligger lagrat utmed skogsvägar. Ligger virket kvar riskerar det att bli en stoppkloss när det granbarkborreskadade virket ska ut ur skogen. Det skriver P4 Kronoberg.

”Litet tidsfönster”

Men under tjällossningsperioden gäller begränsningar för hur man får köra tunga transporter och därför blir virket kvar i skogen. Efter en mild vinter riskerar vägarna att gå sönder.

– Vi räknar alltid med bärighetsbegränsningar, men eftersom trycket just nu är hårt och tidsfönstret är väldigt litet, försöker vi att hantera det nu, säger Daniel Stridsman, Holmen.

Vädjar om dispens

Skogsföretagen Holmen, Sveaskog, Sydved, Vida, Såg i Syd och Södra Skogsägarna har skickat in en begäran till Trafikverket om att uppmana väghållare att vara tillmötesgående med eventuella dispenser att få köra på vägarna, och även vara snabba med att ta bort skyltningar när vägarna går att köra på.

”En dialog”

Enligt Lennart Andersson, regionaldirektör på Trafikverket, kommer myndigheten göra det möjligt att hitta lösningar så långt som det går, men det kommer att bli individuella prövningar:

– Det får bli en dialog där de får presentera behoven så får vi titta på de vägarna, säger Lennart Andersson.

Läs mer: Vägar viktiga när timret ska ut ur brandskogenSkogsbilvägar i Götaland ska kartläggas

Relaterade artiklar

Till toppen