Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 9 februari 2018

Vad kommer efter vedspisupproret?

Folk måste veta för att kunna agera, och någon måste berätta och agera ledare för att en rörelse ska starta. Det skriver Karin Johansson i veckans ledare.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Skogsbruks ledarskribenter. Land Skogsbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Karin Johansson.
Karin Johansson.

Det finns ett tre minuter långt föredrag på webben, ett TED-talk, där entreprenören Derek Sivers pratar om hur man startar en rörelse, ”how to start a movement”. Han analyserar ett videoklipp där en person startar spontandans på en gräsmatta bland solbadande främlingar.

På mindre än tre minuter är gräsmattan lika fullpackad som en logdans på 1980-talet. Det är fascinerande att se hur fort det går.

Att det kan gå snabbt att skapa en rörelse vet vi ju, i synnerhet via sociala medier. Då kallas det oftast folkstorm, men även dessa är ju i grunden en rörelse.

Ta vedspisupproret som exempel, där konsekvensen av en text långt ner i Boverkets nya byggregler, BBR25 (avsnitt 6:7412 Rumsvärmare), snappades upp av byggnadsvårdaren Rasmus Norling. Han var troligen inte först att notera att raderna i praktiken innebär att gamla vedspisar inte kan nyinstalleras efter juni 2018, men han startade en Facebook-grupp som på några veckor samlade över 17 000 medlemmar. Resultatet är inslag i riksmedier, lokaltidningar och P4, politiska debattartiklar, blogginlägg, dementier från Boverket – och självklart en namninsamling.

Upprörda medborgare postar nu vedträn till bostadsminister Peter Eriksson. Skrockande funderar de över hur Regeringskansliet ska diarieföra deras inlagor. Blir det månne en vedkast i arkivet? Eller åtminstone extra bränsle i debatten.

Uppmärksamheten medför nu en genomlysning av vedeldning i stort och spisar i synnerhet, inte minst genom att aktivister nagelfar Boverkets egen konsekvensanalys, EU:s ekodesigndirektiv och Naturvårdsverkets uppgifter om utsläpp från vedeldning.

Allt sker öppet, så som en demokrati är tänkt att fungera. Just öppenheten, eller ska vi hellre säga ”synligheten”, är en förutsättning för att en rörelse ska nå momentum. Folk måste veta för att kunna agera. Men det måste till ytterligare något mer, för Boverkets ställningstagande blev offentligt redan i juli 2017. Det behövdes någon som tog upp facklan, en ledare – och några som följde.

Derek Sivers sätter fokus på den första följaren, vars uppgift är att visa omvärlden hur man deltar i rörelsen. Den förste följaren är ”den som förvandlar en ensam knasboll till en ledare”. Den makten har var och en av oss: att genom vårt uttalade stöd för en idé ge den relevans och kraft att påverka samhället. Vilka idéer tänker du stödja i år?

LÄS MER: Regeringen: Ingen skrotningspremie för vedspisarKritik mot skrotningspremie för vedspisarNya regler försvårar för nygammal vedspis

Relaterade artiklar

Till toppen