Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 10 mars

Vad händer med underskottet?

Vad händer med underskottet när man överlåter en skogsfastighet? Den frågan svarar Land Skogsbruks expert på.

 Vibeke Alstad.
Vibeke Alstad. FOTO: Ann Lindén

Fråga: Jag har ett ganska stort sparat underskott i min näringsverksamhet. Jag kommer att överlåta skogsfastigheten som gåva till ett av mina barn och har förstått att underskottet inte går att föra vidare till någon annan. Men vad händer med det underskott som jag har kvar efter överlåtelsen?

Experten svarar: Ett sparat underskott kan, som du skriver, aldrig föras över till någon annan fysisk person. Ett dödsbo efter en person som hade ett sparat underskott tar över underskottet och kan nyttja det, men när dödsboet upphör kan det inte övertas av dödsbodelägarna.

Ett underskott kan kvittas mot inkomster i näringsverksamheten och dessutom måste det kvittas mot en kapitalvinst efter en försäljning av en näringsfastighet. Det sparade underskottet minskar alltså kapitalvinsten efter en försäljning och därmed kapitalvinstskatten.

Men din näringsverksamhet kommer att upphöra utan att du haft inkomster att kvitta underskottet mot och eftersom överlåtelsen av fastigheten sker som gåva uppkommer ingen kapitalvinst.

När din näringsverksamhet upphör får du dra av det slutliga underskottet som en kapitalförlust i din deklaration. Avdraget görs året efter det att näringsverksamheten upphörde och skatteverket reducerar avdraget till 70 procent av det totala beloppet.

Om du begär det kan avdraget delas upp på tre år, året efter att näringsverksamheten upphörde och de två följande. Beloppen behöver inte vara lika stora de tre åren utan kan fördelas enligt dina önskemål.

Vibeke Alstad

Skogsekonom och jägmästare, LRF Konsult

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen