Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 18 augusti 2018

Vad gäller när man är många som äger?

Fråga: Jag har ärvt en skogsfastighet tillsammans med fyra kusiner, vi är alltså fem delägare med lite olika ägarandelar. Jag har hört att särskilda regler gäller när man är flera som äger en fastighet, stämmer det?

 Vibeke Alstad, skogsekonom på LRF Konsult, svarar på läsarnas frågor.
Vibeke Alstad, skogsekonom på LRF Konsult, svarar på läsarnas frågor. FOTO: Mostphotos/Arkiv

Svar: Ja, det stämmer. Det finns en särskild lag som heter Lag (1989:31) om förvaltning av vissa samägda jordbruksfastigheter och som gäller när fler än två personer äger en lantbruksfastighet tillsammans.

Enligt den lagen måste man till exempel utse en ställföreträdare, det kan vara en av delägarna eller en utomstående person. Ställföreträdaren ska svara för den löpande förvaltningen av fastigheten och företräda delägarna utåt.

Den som blivit vald till ställföreträdare ska anmäla detta till inskrivningsmyndigheten. Delägarna kan när som helst välja en ny ställföreträdare.

Ställföreträdaren ska ha hand om den löpande förvaltningen i enlighet med delägarnas riktlinjer. Han eller hon får inte sälja eller inteckna fastigheten. Ställföreträdaren får inte heller upplåta nyttjanderätt, till exempel arrende, som gäller längre tid än fem år.

Slutligen är det så att om man inte är överens om fastighetens förvaltning så kan varje delägare begära att fastigheten ska säljas på offentlig auktion.

Vibeke Alstad, LRF Konsult

LÄS MER: Kan dödsboet fortsätta äga fastigheten?

Relaterade artiklar

Till toppen