Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 3 augusti 2018

Utredaren kritiserar ministrar för arrogans

Den första utredaren efter skogsbranden i Västmanland 2014 riktar svidande kritik mot uttalanden om att brandbekämpningen under sommarens skogsbränder har hanterats bra.

 Arkivbild. Från skogsbranden i Västmanland 2014.
Arkivbild. Från skogsbranden i Västmanland 2014. FOTO: IBL

Aud Sjökvist, som var den första utredaren efter skogsbranden i Västmanland 2014, kritiserar Morgan Johanssons (S) som har uppgivit att man klarat av brandbekämpning under sommaren så här långt.

– Det är magstarkt att gå ut att säga att man hanterat det bra. Att recensera det så tidigt är arrogant som bara den, säger nu Aud Sjökvist till Dagens Nyheter.

Hon anser att det är magstarkt att recensera brandbekämpningen så tidigt.

Fick lämna

Sjökvist fick lämna Skogsbrandutredningen innan den blev klar, vilket beslutades av dåvarande inrikesminister Anders Ygeman (S), som istället gav MSB i uppdrag att utreda branden. Ygeman har tidigare sagt att han ville ha en expert.

Sjökvist avfärdar den kritiken. Hon anser att beredskapen inför bränderna i år varit för dålig då regeringen inte i tillräcklig utsträckning har ökat beredskapen sedan branden i Västmanland.

Klar i juni

Utredningen från MSB blev klar i juni, alltså fyra år efter skogsbranden i Västmanland och inte långt innan sommarens värsta skogsbränder.

Även utredaren Jan-Åke Björklund har tidigare sagt till DN att regeringen borde ha agerat snabbare för att förbättra beredskapen, vilket hade förbättrat möjligheterna att göra en kraftfullare insats mot sommarens bränder.

LÄS OCKSÅ: Fyra år efteråt – skogsbrandsutredningen hetare än någonsin

Relaterade artiklar

Till toppen