Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 9 november 2017

Uppgörelse om utsläppsrätter glädjer skogsindustrin

Nattens EU-uppgörelse om klimatpolitiken och handeln med utsläppsrätter, ETS, är till största delen positiv för svensk skogsindustri – dock med några undantag.

Så lyder den första kommentaren från branschorganisationen Skogsindustrierna.

Efter en mycket utdragen förhandling, som flera gånger sett ut att haverera, lyckades EU:s lagstiftare sent natten till torsdag nå en uppgörelse om handeln med utsläppsrätter, som kallas ETS.

”En stor framgång”

Detta är en mycket viktig del i klimatpolitiken. Den svenska EU-parlamentarikern Jytte Gyueland (S) som var med vid nattens förhandlingar hälsar att uppgörelsen som en stor framgång och ett tecken på att Parisavtalet är mer än bara vackra ord.

En följd av avtalet är att priset på utsläppsrätter kommer att höjas mycket kraftigt. Kanske tredubblas, enligt Guteland.

– En styrka i avtalet är att överskott av utsläppsrätter på marknaden kommer att minska. Det minskar utsläppsbubblan och höjer priset på utsläpp, vilket ligger i linje med Parisavtalet, säger Jytte Guteland i en kommentar tidigt på torsdagsmorgonen till Land Skogsbruk.

Hon har ingått i EU-parlamentets förhandlingsgrupp som efter en lång process fick till en uppgörelse med EU-kommissionen och medlemsstaterna i rådet.

Begränsade kolinvesteringar

– Vi har lyckats få till en överenskommelse som ökar ambitionen att minska utsläppen. Inte så mycket som vi hade önskat från början, men på flera punkter har vi förbättrat vad EU-kommissionen och EU-rådet föreslagit. Viktigast är att vi har lyckats begränsa möjligheten att använda fonderade pengar för kolinvesteringar, säger Fredrick Federley (C), som deltog som huvudförhandlare för industri- och energiutskottet.

Han fortsätter:

– Vi har även fått till en robust innovationsfond med långt större volym än vad EU-rådet önskat. Nu får vi på plats en innovationsfond i linje med handeln för utsläppsrätterna som tar stora steg för att stärka grön innovation i Europas tunga industri.

”Till största delen positivt för skogsindustrin”

Branschorganisationen Skogsindustrierna välkomnar att förhandlingarna om handeln med utsläppsrätter till sist fått ett avslut efter en process som pågått i 28 månader.

– Alla detaljer i överenskommelsen är ännu inte kända, men utifrån det vi vet ser det till största delen positivt ut för svensk skogsindustri, med två undantag, säger Anna Holmberg, energidirektör på Skogsindustrierna i en snabb kommentar till Land Skogsbruk.

Vad som kan uppstå förklarar Anna Holmberg så här:

– Vi har ett fåtal sågverk och bioenergianläggningar med i EU/ETS och deras fria tilldelning av utsläppsrätter kommer troligen att fasas ut till 2030. Därefter kommer de att behöva köpa de utsläppsrätter de behöver.

”Stora indirekta kostnader”

Bulken av den fria tilldelningen till industrin, det vill säga den som går till massa- och pappersbruken, kommer dock inte att fasas ut. Vidare kan medlemsstaterna fortsätta att välja om de vill ersätta sin industri eller inte för indirekta koldioxidkostnader.

– Eftersom vi är en elintensiv industri är de indirekta kostnaderna stora och de ökar när priset på utsläppsrätter går upp, konstaterar Anna Holmberg.

Skogsindustrierna hade gärna sett att medlemsstaterna skulle vara bundna att kompensera eller att det hade införts en fond för kompensation på EU-nivå.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen