Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 14 oktober 2019

Uppfinning kan revolutionera brandbekämpning i skogen

En helt ny uppfinning kan bli banbrytande för brandbekämpning i skogen. Den är brandsäker, ofarlig och ska kosta som flytande tvål.

 En gödseltunna går att använda för att sprida brandskyddsmedlet.
En gödseltunna går att använda för att sprida brandskyddsmedlet. FOTO: Privat

Det finska företaget Xpyro, som specialiserar sig på produkter inom brandsläckning, har utvecklat ett medel som kan bli banbrytande när det gäller att bekämpa skogsbränder. Det skriver forest.fi, Finska Forstföreningens nättidning.

Marken brinner inte

Vätskan är baserad på gödningsmedel och kan spridas från en gödseltank, från luften eller från en ryggsäcksspruta. När marken är vätt med vätskan fattar den inte eld.

– Produkten är vattenlöslig. När marken är torr varar effekten av produkten under flera veckor, säger Kimmo Saari, produktutvecklingschef för Xpyro till forest.fi.

Enligt yle.fi har Kimmo Saari tidigare uppfunnit ett internationellt erkänt obrännbart trä för byggindustrin.

Gödningsmedel

När det sedan regnar fungerar vätskan, som är ph-neutral, som ett gödningsmedel i marken. Enligt Xpyro lämnar produkten inga skadliga ämnen kvar på eller i marken.

Metoden kan användas för att skapa en barriär under pågående brand eller i förebyggande syfte, där arbeten ska göras eller där bandrisken beräknas vara förhöjd.

 Så här såg det ut efter finska skogsstyrelsens test av brandskyddsmedel under en kontrollerad brand förra sommaren. En till tre liter brandskyddsvätska användes per kvadratmeter.
Så här såg det ut efter finska skogsstyrelsens test av brandskyddsmedel under en kontrollerad brand förra sommaren. En till tre liter brandskyddsvätska användes per kvadratmeter. FOTO: Rauli Perkiö

Produkten testades

Den finska motsvarigheten till Skogsstyrelsen, Metsähallitus, testade produkten förra året i samband med kontrollerad bränning. Elden spriddes över ett tio kvadratmeter stort testområde, men området som var preparerat med brandskyddsvätskan brann inte.

– Vi testade det på 10 kvadratmeter. Pilotområdet var så litet att elden tog sig över det, men området brändes inte. Vegetationen blev bara brun, säger Rauli Perkiö, från Metsähallitus Nature Services till yle.fi

Mot glödbrand

Produkten kan även användas mot glödbränder i stubbar eller under marknivå. Ytspänningen har tagits bort så att vätskan ska kunna tränga djupt ner i jorden och kväva elden.

Ska kosta som tvål

Förra året fick Xpyro ta emot Finska säkerhetspriset för årets säkerhetsinnovation och man ansökte även om patent för produkten under samma år.

Produktutvecklingschefen Kimmo Saari uppger att tillverkningskostnaderna fortfarande är höga, men att målet är att produktens pris ska komma att ligga i samma nivå som flytande tvål.

Läs mer: Lyckad satsning på brandhelikoptrar

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen