Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 2 mars 2019

Unikt hjorthägn utanför Laholm till salu

Ulvereds hjorthägn utanför Laholm är till salu för utropspriset 22 miljoner kronor.

Beläget i ett kuperat odlingslandskap erbjuds besökarna en helhetsupplevelse av djur, natur och mat av vilt.

 Ulvereds hjorthägn håller runt 200 djur, varav merparten är dovhjortar och cirka 10 kronhjortar. Nu ligger det ute till försäljning för 22 miljoner kronor.
Ulvereds hjorthägn håller runt 200 djur, varav merparten är dovhjortar och cirka 10 kronhjortar. Nu ligger det ute till försäljning för 22 miljoner kronor. FOTO: Patrik Leonardsson

I slutet av 1980-talet köpte familjen Ekdahl skogsfastigheten om 158 hektar och anlade ett hjorthägn samt byggde ett gårdsslakteri. Det blev början på Ulvereds Hjorthägn, som nu är till salu med ett utropspris på 22 miljoner kronor.

Det småskaliga landsbygdsföretaget har ett flertal inriktningar, enligt mäklaren LRF Konsult. Med sitt speciella läge i ett kuperat gammalt odlingslandskap kan besökarna komma nära både djur och natur, samt äta mat av vilt i den tillhörande restaurangen.

FOTO: Patrik Leonardsson

Det mest unika är förstås hjorthägnet som håller runt 200 djur, varav merparten är dovhjortar och cirka 10 kronhjortar. Men här finns även dammar med ädelfisk och kräftor.

Bland byggnaderna finns utöver restaurangen en konferenslokal, flera gästboende och eget slakteri. Här kan man se flera möjligheter till turism – inhemsk såväl som internationell.

FOTO: Patrik Leonardsson

Fastigheten består främst av äldre gallringsskogar som står på tillväxt och skog med visst röjningsbehov. Men en aktiv skötsel kan ge möjligheten till ett gott urval på kvalitetsstammar.

FOTO: Patrik Leonardsson

Tvåplanshuset är byggt i början av 1900-talet, och består bland annat av en stor hall, kök med vedspis och inbyggt skafferi, och två vardagsrum, varav ett har kamin.

FOTO: Patrik Leonardsson

Puben Rävgrytet är en stenbyggnad med tegel och spröjsade fönster. Puben har plats för 25 -30 gäster. Ovanför den finns ett sovrum med 4 bäddar.

FOTO: Patrik Leonardsson

Restaurangen och gårdsbutiken är relativt nybyggda, med alla de moderniteter som behövs. Golvet är av massiv ek förutom i köket, som är belagt med kakel och klinker.

Toaletter, hall och kök har golvvärme, i övrigt luftburen värme med klimatanläggning för såväl kyla som värme. Restaurangen har plats för cirka 100 gäster, här finns också en bar och öppen spis.

FOTO: Patrik Leonardsson

En trappa upp ligger gårdsbutiken där besökare kan köpa färska, frusna eller förädlade delikatesser. Där ligger även ett café, där besökarna kan avnjuta delikatesserna på plats. Försäljningen av viltkött och charkuterier av hög kvalité från slakteriet till privatkunder och restauranger i närområdet har gjort Ulvereds Hjorthägn till en småskalig viltgrossist med gott renommé.

FOTO: Patrik Leonardsson

Konferenslokalen har utsikt mot hjorthägnet, och rymmer grupper om 5-15 personer.

FOTO: Patrik Leonardsson

Slakteriet är fullt utrustat med utrymme för styckning och förädling, samt ett kylrum med räls i taket. Slakteriet/styckningsdelen är utrustat med bland annat vakuummaskin, packningsutrymme, bandsåg, knivdestillator, köttkvarnar och diskmaskin. Kapaciteten för slakteriet är ca 5 000 djur/år, och kylrummen rymmer ca 30 djur.

FOTO: Patrik Leonardsson

Enligt skogsbruksplan omfattar skogsmarken 103 hektar med ett virkesförråd om 16 600 m³sk, varav 6 200 m³sk är S1-skog. Trädslagsblandningen består av 9 % tall, 82 % gran, 1 % ek, 2 % lärk och 6 % löv. Runt 25 % av skogsmarksarealen är under 10 år.

FOTO: Patrik Leonardsson

Verksamheten består av flera delar. Företagsarrangemang, med konferenser och middagar, eller privata tillställningar, såsom bröllop och födelsedagar, samt privat boende för vandrare och cyklister som kan nyttja de 14 sängplatserna.

Olika aktiviteter erbjuds, till exempel terrängpromenad med olika skjutövningar i skogen, barkurser, och matlagning utomhus eller inomhus i Ulvereds kök.

FOTO: Patrik Leonardsson

Här finns enligt beskrivningen en stor potential att utveckla Ulvereds Hjorthägn för inhemsk och internationell turism.

Många välkända personer har också varit på besök, bland andra Per Morberg, Leif Mannerström och Carl-Jan Grankvist. Det ges även goda möjligheter till jakt av älg, vildsvin och rådjur. På fastigheten finns bland annat två välfungerande åtelplatser.

LÄS MER: Hästgård med eget poolområde till salu i EnköpingLÄS MER: Hästanläggning med plats för 27 hästar till salu

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen