Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 27 november 2019

Unikt avtal om renbete

Renägare och markägare i Härjedalen har nått en unik överenskommelse om renbete på omkring 210 000 hektar mark.

 Renägare och markägare i Härjedalen nått en unik överenskommelse om renbete.
Renägare och markägare i Härjedalen nått en unik överenskommelse om renbete. FOTO: Rolf Segerstedt

Tillgång till vinterbete i skogsbygder är av stor betydelse för rennäringen samtidigt som skogsägarna vill skydda skogsplanteringar och tillgången till jaktmarker.

Efter en dom i Svegs tingsrätt 2004 fick samebyarna inte rätt till vinterbete i stora delar av Härjedalen. Det fick till följd att regeringen gav Jordbruksverket i uppdrag att få till förhandlingar om arrendeavtal mellan samebyar och markägare.

Berör 2 700 privata markägare

Resultatet av en nästan 20 år lång förhandlingsprocess har blivit en överenskommelse som berör 2 700 privata markägare och de tre samebyarna Handölsdalen, Mittådalen och Tåssåsen.

Överenskommelsen innebär omkring 1600 arrendeavtal för totalt cirka 210 000 hektar renbete, ändrade villkor i andra avtal om renbete som berör cirka 130 000 hektar samt en samarbetsgrupp för renägare och markägare som ska förvalta avtalen.

– Vi hoppas att detta ger förbättrade förutsättningar för dessa två viktiga glesbygdsnäringar, säger Svante Nilsson på Jordbruksverket, som lett förmedlingsuppdraget, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Röjning blev ren vinst för samebyn

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen