Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 12 september 2016

”Unga i storstan har ingen aning om skog”

Storstadsbor i åldrarna 20-25 år kan inte definiera vad skog är för något. Och för storstadsbor generellt definieras skogen i stort sett som ”plätten runt husknuten”.

Åsa Bihl, kommunikationschef på Skogsindustrierna, som på KSLA-mötet representerade Svensk Skogskommunikation AB
Bild 1/4Åsa Bihl, kommunikationschef på Skogsindustrierna, som på KSLA-mötet representerade Svensk Skogskommunikation AB FOTO: Mats P. Ostelius
Cecilia Bomanl, Svensk Skogskommunikation.
Bild 2/4Cecilia Bomanl, Svensk Skogskommunikation. FOTO: Mats P. Ostelius
Bild 3/4 FOTO: Ulf Aronsson
Bild 4/4 FOTO: Mostphotos

Den slutsatsen dras i en undersökning av allmänhetens kännedom om skogen och skogsnäringen. Undersökningen är gjord av näringens eget nybildade bolag Svensk Skogskommunikation AB.

Djupintervjuer

Resultaten bygger både på djupintervjuer och enkätundersökningar med den svenska allmänheten i stort. De presenterades i går på ett seminarium på Kungliga Skogs- och lantbruksakademien, KSLA, i Stockholm. För presentationen stod Åsa Bihl och Cecilia Boman på Svensk Skogskommunikation.

– När vi frågar ungdomar i 20 till 25-årsåldern i storstäderna kan de inte ens hitta en definition för skog. De famlar och kan inte beskriva vad skog är, sa Cecilia Boman under presentationen.

Låg kunskapsnivå

Enligt Åsa Bihl och Cecilia Boman är kunskapsnivån också låg när det gäller skogens koppling till klimatet, liksom att träbaserade produkter kommer från skogen.

– Man har ingen aning om detta, det har inte berättats. Allmänheten känner inte till begrepp som kolsänka, fossilt och biobaserat, sa Cecilia Boman.

Urban position

En viktig slutsats som dras av undersökningen är att skogen i någon form måste bli närvarande i den urbana miljön. Åsa Bihl och Cecilia Boman jämförde med intresset bland storstadsbor för att odla sina egna växter och grönsaker.

– Skogen måste förflytta sig till att bli ett allmänintresse, sa Cecilia Boman.

Relaterade artiklar

Till toppen