Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 28 november 2019

UF-företag säljer klimatvänliga julbockar från egen skog

Med granris från egen skog kan Munkagårdsgymnasisterna göra succé i sitt UF-företag Svenska Julbockar.

– Vi jobbar långt in på kvällarna och även nattetid, säger Bengt-Erik Johansson.

 Filip Assarsson, Oscar Johansson, Bengt-Erik Johansson, Karl-Johan Karlsson på lantbruksprogrammet på Munkagårdsgymnasiet i Tvååker gör julbockar av spillvirke och granris i sitt UF-företag Svenska Julbockar.
Filip Assarsson, Oscar Johansson, Bengt-Erik Johansson, Karl-Johan Karlsson på lantbruksprogrammet på Munkagårdsgymnasiet i Tvååker gör julbockar av spillvirke och granris i sitt UF-företag Svenska Julbockar. FOTO: Privat

På tredje och sista året på gymnasiet så ska eleverna på Munkagårdsgymnasiet i halländska Tvååker starta ett UF-företag och driva någon form av verksamhet. I år är det dessutom miljötema.

– Vi grunnade på hur vi skulle kunna få en positiv klimatpåverkan av produkten, och samtidigt skulle det vara något rationellt, säger eleven Bengt-Erik Johannson.

– Då kom vi fram till att vi kunde göra julbockar, det är rätt passligt nu i juletider.

Bildade Svenska Julbockar UF

Bengt-Erik Johansson och klasskamraterna Filip Assarsson, Oscar Johansson och Karl-Johan Karlsson bildade företaget Svenska Julbockar UF. De ska alltså tillverka och sälja julbockar. Spillvirke används till stommen, som sedan kläds med granris från deras familjeskogar.

– Riset har vi fri tillgång på. Vi har klippt ris utefter vägkanter, som ändå ska klippas ned.

Julbockarna blir klimatvänliga eftersom de lagrar koldioxiden som träden tagit upp. För att ytterligare kompensera klimatet lovar Svenska Julbockar att plantera fem granplantor för varje såld bock.

– Det är många som verkar nappa på idén och tycker att det är jättebra att det planteras träd för varje bock, säger Bengt-Erik Johansson.

Börjar säljas på julmarknad

I månadsskiftet november-december ska julbockarna säljas på julmarknaden i Tjolöholms slott i Fjärås. Fastän intresset redan är stort så säljs inga bockar nu.

 Svenska Julbockar UFs julbock har blivit populär redan innan försäljningen har startat.
Svenska Julbockar UFs julbock har blivit populär redan innan försäljningen har startat. FOTO: Privat

– Vi tar beställningar nu, men vi kommer inte att leverera dem förrän efter julmarknaden. Vi behöver verkligen så många bockar som möjligt till själva marknaden, säger Bengt-Erik Johansson, och berättar att efterfrågan överträffar förväntningarna.

– Målet som vi hade från början var att tillverka 50 bockar och sälja. Men som det verkar nu kommer det att bli en hel del till. Så nu jobbar vi långt in på kvällarna och även nattetid.

Individuella bockar

Julbockarna blir alla individuella i olika storlekar, vilket påverkar priset något.

– Vi tänker runt 500 kronor per bock, ungefär, säger Bengt-Erik Johansson.

 Det är en del pill att få ihop julbockarna. Så här ser det ut när Bengt-Erik Johansson tillverkar en med material från egen skog.
Det är en del pill att få ihop julbockarna. Så här ser det ut när Bengt-Erik Johansson tillverkar en med material från egen skog. FOTO: privat

Julbockarna tillverkas inte på skolan utan i en maskinhall hos Södras styrelsemedlem Ulf Johansson i Vessigebro. Sonen Oscar Johansson och de andra ungdomsföretagarna sågar bitarna till stommen och spikar ihop. Klipper granris i rätta längder och binder upp knippena med vindseltråd.

– Det är mycket arbete med det, det är mycket pill framför allt, säger Bengt-Erik Johansson.

LÄS MER: Heta tipset: Förvara plantorna under snön på hygget

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen