Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 19 juni

Två nya biosfärområden i Sverige

Sverige är två biosfärområden rikare. Unesco har lagt till Vindelälven-Juhtatdahka och Voxnadalen på listan över Sveriges nu sju biosfärområden.

 Renar från Grans sameby vandrar längs Vindelälven på väg till sommarbetet ovanför Ammarnäs. Arkivbild.
Renar från Grans sameby vandrar längs Vindelälven på väg till sommarbetet ovanför Ammarnäs. Arkivbild. FOTO: Henrik Montgomery/TT

Biosfärområden är ett komplement till bland annat naturreservat och målet med dem är att förbättra relationen mellan människor och miljö.

Ett av världens nordligaste biosfärområden

”De lokala samhällenas ansvar och människors aktiva deltagande är framgångsrecept för bevarande och hållbart nyttjande av natur- och kulturresurser”, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin i ett pressmeddelande.

Vindelälven-Juhtatdahka i Västerbottens och Norrbottens län blir ett av världens nordligaste biosfärområden och ett av världens största sett till ytan – 1,3 miljoner hektar. Området består till 34 procent av skyddad natur och har en stor biologisk mångfald.

Sju procent av Sveriges yta

I Sverige finns sedan tidigare fem Unesco biosfärområden: Kristianstad vattenrike, Vänerskärgården med Kinnekulle, Blekinge arkipelag, Älvlandskapet Nedre Dalälven och Östra Vätterbranterna. Tillsammans utgör de sju områdena sju procent av Sveriges yta.

LÄS MER: Stefan Silfverblad lämnade Sveaskog för WWF

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen