Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 5 augusti 2019

Tunga blåbär trillar av senfärdigt ris

TT

Blåbär som trillar av riset – vad är det frågan om? Fenomenet kan ha med sommarens kombination av sol och efterföljande regnskurar att göra.

 Blåbär som ännu är kvar på riset. Arkivbild.
Blåbär som ännu är kvar på riset. Arkivbild. FOTO: Fredrik Sandberg/TT

– I de områden där bären nu har mognat så ser vi att där det funnits mycket kartsättning på plantorna så har en del av bären helt enkelt ramlat av. Vi har aldrig varit i en liknande situation tidigare, säger Martin Engström, vd på bärföretaget Olle Svensson AB, till P4 Jämtland.

Enligt Kimmo Rumpunen vid Sveriges lantbruksuniversitet handlar det inte om en effekt av fjolårets långvariga värmebölja. Däremot kan värmen i år ha gjort att blåbären mognat så kvickt att blåbärsriset inte hinner med.

– Det kan exempelvis ha varit gynnsamma förhållanden att tillverka socker i bären och sen har det kommit regn. Bären sväller kraftigt och blir tunga och skulle kunna lossna av den anledningen från skaftet som kanske fortfarande inte hunnit växa till i samma utsträckning så att de orkar bära bären, säger han till radion.

Läs mer: Antalet bärplockare ökar i årLäs mer: Råvara från bär kan bli nya produkter

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen