Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 28 mars 2019

Tung svensk närvaro på trämässa i Kina

Kina importerar allt mer virke och träprodukter och Sverige är en av de stora säljarna. Svenskt Trä satsar därför mycket på en av Kinas viktigaste mässor för träbyggande.

 Flerbostadshuset Valla Berså på Malmslättsvägen i Linköping. Huset har trästomme och cederträfasad. Kina är mycket nyfiket på svenskt träbyggande.
Bild 1/2 Flerbostadshuset Valla Berså på Malmslättsvägen i Linköping. Huset har trästomme och cederträfasad. Kina är mycket nyfiket på svenskt träbyggande. FOTO: Svenskt Trä
 Susanne Rudenstam, chef Sveriges Träbyggnadskansli.
Bild 2/2 Susanne Rudenstam, chef Sveriges Träbyggnadskansli. FOTO: Svenskt Trä

Kina är världens största träimportör och är därför självklart en väldigt viktig marknad för svensk skogs- och träindustri. Landet köper till exempel 660 000 kubikmeter sågade trävaror från Sverige varje år för ungefär 1,3 miljarder kronor.

Marknadsför svenska träprodukter

I månadsskiftet mars-april är det dags för mässan Timber Structure Fair i Peking. Branschorganisationen Svenskt Trä är då på plats för att marknadsföra svensk skogsindustri och sågverksnäring, skriver de i ett pressmeddelande.

– Kina ser att trä är ett hållbart och kostnadseffektivt material som lämpar sig väl för industriellt byggande, säger Susanne Rudenstam, chef på Sveriges Träbyggnadskansli, i pressmeddelandet.

Stort kinesiskt intresse

En delegation från Kina var i Sverige under förra året för att besöka bland annat trähusfabriker och sågverk samt träffa regeringsrepresentanter för att diskutera svensk-kinesiskt samarbete om hållbart byggande.

– Intresset hos kinesiska aktörer växer stadigt. De lyssnar och lär om vad som krävs för att skapa ett hållbart skogsbruk och varför industriellt träbyggande flyttar fram sina positioner i Sverige, säger Mikael Eliasson, direktör för Svenskt Trä.

LÄS MER: Svenskt virke efterfrågas i världenLÄS MER: Kina studerar träbyggande i Sverige

Relaterade artiklar

Till toppen