Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 19 november 2018

Trump vill ha finsk skogsvård: Krattar mycket

Hur ska USA kunna undvika förödande skogsbränder i framtiden?

Gör som Finland – kratta löv! Det föreslår president Donald Trump under sitt besök i den eldhärjade staden Paradise i Kalifornien.

 USA:s president Donald Trump besöker brandhärjade områden i Kalifornien.
USA:s president Donald Trump besöker brandhärjade områden i Kalifornien. FOTO: Evan Vucci

Hittills har 76 personer hittats döda med anledning av den så kallade Camp Fire-branden i norra Kalifornien. Och dödstalet befaras stiga rejält, fler än 1 000 människor finns med på polisens lista över saknade.

Under helgen har presidenten besökt det eldhärjade området, varifrån tiotusentals människor tvingats fly. Vid en tv-sänd presskonferens tillsammans med delstatens guvernör Jerry Brown föreslog Trump att man borde lära av Finlands exempel.

LÄS MER: Trump: ”Grav misskötsel av skogsförvaltningen”

Kratta och städa

– Man måste ta hand om marken. Ni vet, marken i skogen, det är mycket viktigt. Se på andra länder där de gör det annorlunda, där är det helt andra bullar, sade Trump och fortsatte:

– Jag var med Finlands president och han sade: ”Vi har det annorlunda – vi är en skogsnation”. Han kallade det en skogsnation, och de lägger mycket tid på att kratta och städa och göra saker. Och de har inga problem, sade Trump.

Den amerikanska presidenten träffade Finlands president Sauli Niinistö i Paris förra veckan och de både diskuterade skogsbränderna i Kalifornien. Niinistö nämnde då även det finska systemet för att motarbeta skogsbränder.

– Jag sade till honom att Finland är en nation täckt av skog, men att vi har ett bra övervakningssystem, säger Sauli Niinistö till den finska tidningen Ilta-Sanomat.

LÄS MER: Flera anledningar till branddrabbad delstat

Fel namn

Enligt Niinistö sade han ”we take care of our forests”, vi tar hand om våra skogar. Däremot nämnde den finska presidenten inget om att kratta löv. Det är något Trump har hittat på själv, enligt Niinistö.

Under sitt besök i det brandhärjade området råkade Donald Trump även kalla staden Paradise för fel namn inte mindre än två gången.

– Vad vi såg i Pleasure, vilket namn under omständigheterna, vad vi såg i Pleasure, sade presidenten innan han blev rättad av åhörarna och guvernör Jerry Brown.

– Paradise… vad vi såg i Paradise är inte acceptabelt, fortsatte presidenten i ett videoklipp som sprids på nätet.

LÄS MER: Skogsbrand totalförstörde stad i KalifornienLÄS MER: Brandkatastrofen i Kalifornien – det nya onormala

Relaterade artiklar

Till toppen