Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 4 november 2019

Trump hotar dra in nödhjälp till bränder

USA:s president Donald Trump hotar återigen med att dra in statligt stöd till Kalifornien, som hukar under svåra terrängbränder.

 USA:s president Donald Trump anklagar Kaliforniens guvernör Gavin Newsom för usel skogsskötsel.
USA:s president Donald Trump anklagar Kaliforniens guvernör Gavin Newsom för usel skogsskötsel. FOTO: Noah Berger AP/Mostphotos

Trump anklagar på Twitter den demokratiske guvernören Gavin Newsom för att ha gjort ett uselt jobb när det gäller skogsskötseln. Newsom riktar å sin sida kraftig kritik mot hur Trump och hans regering hanterat miljöfrågor.

”Du tror inte på klimatförändringar. Du kan lämna det här samtalet”, svarade Newsom presidenten.

Senare utvecklade han i ett uttalande att delstaten ”framgångsrikt utkämpar ett krig mot de tusentals bränder som härjat i delstaten de senaste veckorna, till följd av extremväder som orsakas av klimatförändringar, samtidigt som Trump attackerar botmedlet”.

Ingen sympati

Newsoms kansli lyfter också att Kalifornien satsar 200 miljoner dollar om året i delstatens hittills största satsning för att motverka terrängbränder.

Många Kalifornienbor har irriterats över Trumps uttalanden, dels för att han inte visat sympati mot alla som tvingats fly sina hem, dels för att de flesta bränderna rasat på andra håll än i just skogen.

– De här bränderna brinner inte i skogslandskap där du kan gå in och göra något för att förändra skogen. Det här är buskmarker och gräsmarker och en diskussion om skogsskötsel är totalt otillämpbart, säger Glen MacDonald, som är expert på klimatförändringar och terrängbränder vid universitetet UCLA, till Los Angeles Times.

LÄS MER: Våldsamma vindar gynnar KalifornienbränderLÄS MER: Hungriga getter räddade Reagans bibliotekLÄS MER: Nu bygger de upp grisstallet efter branden

Relaterade artiklar

Till toppen