Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 28 februari 2018

Tre vargar skjutna i vargzonen i Hedmark

Tre vargar har skjutits i den norska vargzonen i Hedmark, grannlän till Värmland.

FOTO: Mostphotos

Förutom 16 vargar som sköts under licensjakten har ytterligare tre vargar skjutits i Hedmark, skriver SVT Nyheter Värmland. Två av dessa var vargvalpar, som sköts i veckan från helikopter.

– Vi fick uppdraget att fälla de återstående vargarna, och det gör man enklast från helikopter, säger Jan Viberg, rovviltansvarig vid norska Statens naturoppsyn, till SVT Nyheter Värmland.

Avskjutningen är en följd av att vargflockarna är större än vad man trodde från början. Den så kallade vargzonen ligger mot gränsen till Värmland och är det enda området i Norge där det tillåts finnas vargfamiljer med valpar.

Vill hindra etablering

Utöver jakten i vargzonen har myndigheterna i Norge avsatt en kvot på 26 vargar. Dessa får skjutas ifall de går ur vargzonen eller om det vandrar in vargar från Sverige. Syftet är att se till att flockar inte etablerar sig utanför vargzonen, eftersom det ställer till stora problem för fårskötseln.Världsnaturfonden i Norge karaktäriserar jakten som ett hot mot den norska vargstammen.

Totalt fanns enligt den senaste inventeringen 65 vargar i norska revir och 25 i revir som är delade med Sverige, skriver SVT Nyheter Värmland. Detta att jämföra med 335 djur i Sverige, där vargjakten omfattade 22 vargar.

LÄS OCKSÅ: 36 vargar kan skjutas i Norge

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen