Träforskare fick Marcus Wallenberg-priset
Professor Gerhard Schickhofer från Tekniska universitetet i Graz, Österrike, belönas för sin forskning om korslimmat massivträ.
– Marcus Wallenbergpriset är grädden på moset i mitt vetenskapliga och professionella arbete, säger Gerhard Schickhofer.
Gerhard Schickhofer belönas med Marcus Wallenbergpriset 2019 på 2 miljoner kronor för sina upptäckter. Kung Carl XVI Gustaf överlämnade priset till Gerhard Schickhofer under en ceremoni på måndagskvällen på Grand Hôtel i Stockholm.
Drivande i utvecklingen
Gerhard Schickhofer och hans forskargrupp vid Tekniska universitetet i Graz har varit drivande i utvecklingen av europeiska riktlinjer och tekniska godkännanden för att tillverka korslimmat trä (CLT) till byggnader i flera våningar.
– CLT är resultatet av ett samarbete mellan forskning och näringsliv. Det känns fint att veta hur mycket den här produkten har gagnat byggindustrin och hur tusentals jobb har skapats i hela världen – inte bara där skogarna finns utan också där råvarorna förädlas, säger Gerhard Schickhofer i ett pressmeddelande.
Bidrar till minskad klimatpåverkan
CLT är i likhet med timmer ett ekologiskt hållbart och förnybart material, som dessutom lagrar koldioxid. Ett ökat byggande med CLT bidrar följaktligen till en minskad klimatpåverkan.
”Haft stor betydelse för branschen”
Prisnämnden skriver i sin motivering att Gerhard Schickhofer har lämnat betydande vetenskapliga och teknologiska bidrag till utvecklingen av korslimmat trä som byggnadsmaterial. Gerhard Schickhofer har också lyckats omsätta sin forskning till praktiska tillämpningar. Han har tagit fram användarvänliga programvaror och handböcker, som har haft stor betydelse för branschen.
LÄS MER: Ökad efterfrågan på korslimmat träLÄS MER: Norden satsar mer på träbyggande
Kommentarer
Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.