Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 7 oktober 2019

Träforskare fick Marcus Wallenberg-priset

Professor Gerhard Schickhofer från Tekniska universitetet i Graz, Österrike, belönas för sin forskning om korslimmat massivträ.

– Marcus Wallenbergpriset är grädden på moset i mitt vetenskapliga och professionella arbete, säger Gerhard Schickhofer.

 Kung Carl XVI Gustaf överlämnade Marcus Wallenbergpriset 2019 till Gerhard Schickhofer under en ceremoni på måndagskvällen på Grand Hôtel i Stockholm.
Kung Carl XVI Gustaf överlämnade Marcus Wallenbergpriset 2019 till Gerhard Schickhofer under en ceremoni på måndagskvällen på Grand Hôtel i Stockholm. FOTO: Johan Gunseus

Gerhard Schickhofer belönas med Marcus Wallenbergpriset 2019 på 2 miljoner kronor för sina upptäckter. Kung Carl XVI Gustaf överlämnade priset till Gerhard Schickhofer under en ceremoni på måndagskvällen på Grand Hôtel i Stockholm.

Drivande i utvecklingen

Gerhard Schickhofer och hans forskargrupp vid Tekniska universitetet i Graz har varit drivande i utvecklingen av europeiska riktlinjer och tekniska godkännanden för att tillverka korslimmat trä (CLT) till byggnader i flera våningar.

– CLT är resultatet av ett samarbete mellan forskning och näringsliv. Det känns fint att veta hur mycket den här produkten har gagnat byggindustrin och hur tusentals jobb har skapats i hela världen – inte bara där skogarna finns utan också där råvarorna förädlas, säger Gerhard Schickhofer i ett pressmeddelande.

Bidrar till minskad klimatpåverkan

CLT är i likhet med timmer ett ekologiskt hållbart och förnybart material, som dessutom lagrar koldioxid. Ett ökat byggande med CLT bidrar följaktligen till en minskad klimatpåverkan.

”Haft stor betydelse för branschen”

Prisnämnden skriver i sin motivering att Gerhard Schickhofer har lämnat betydande vetenskapliga och teknologiska bidrag till utvecklingen av korslimmat trä som byggnadsmaterial. Gerhard Schickhofer har också lyckats omsätta sin forskning till praktiska tillämpningar. Han har tagit fram användarvänliga programvaror och handböcker, som har haft stor betydelse för branschen.

LÄS MER: Ökad efterfrågan på korslimmat träLÄS MER: Norden satsar mer på träbyggande

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen