Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 6 april 2018

Träffades av träbit i hög hastighet

TIBRO

Under röjning träffades Johan Emanuelsson av en vedtrissa i hög hastighet och vänster knä skadades svårt. Konsekvensen blev sju veckors sjukskrivning. Nu vill Johan, som själv är röjsågsinstruktör, varna för "vedskott" under arbete med röjsåg.

 "Hade jag vinklat klingan lite uppåt hade jag troligen träffats högre upp på kroppen", säger Johan Emanuelsson.
Bild 1/2 "Hade jag vinklat klingan lite uppåt hade jag troligen träffats högre upp på kroppen", säger Johan Emanuelsson. FOTO: Mats P Ostelius
 Säkra och osäkra sektorer på röjsågsklingor. Bilden är från Land Skogsbruks röjningsskola, publicerad den 25 april 2014.
Bild 2/2 Säkra och osäkra sektorer på röjsågsklingor. Bilden är från Land Skogsbruks röjningsskola, publicerad den 25 april 2014.

Det var i januari, när Johan Emanuelsson förröjde inför en slutavverkning i den egna skogen, som olyckan var framme. Han fällde en gran med cirka tio centimeters diameter i rotänden och sågade med vänster sida av klingan, klingsektor ”klockan 10-11”.

Föll enligt plan

Trädet föll enligt plan snett fram åt vänster, berättar Johan, men all ved blev inte avkapad utan stammen satt kvar i en liten spjälkad del av stubben. För att komma åt och kapa av den spjälkade veden, och få loss den liggande stammen, fick han först kapa ner stubben. Han sågade därför, i samma klingsektor, av en trissa på 6-7 centimeter i diameter från stubben.

”Tung smäll”

Men klingan greppade tag i den lossågade trissan som i hög hastighet sköts iväg och träffade vänster knä.

LÄS MER: Säker skog testar riskerna för vedskott

– Som de flesta andra som röjer mycket är jag van vid att få en del smällar av klenare stamdelar, men det här var en tung smäll. Jag låg tio minuter på backen i smärtor, men lyckades så småningom halta fram till bilen några hundra meter bort, säger Johan Emanuelsson.

Knät svårt skadat

Han uppsökte sjukhus där han fick knäet magnetröntgat. Läkarna kunde konstatera att ledband, ledkapsel, menisk, brosk och flera senor hade skadats. Dessutom fanns en blödning i benmärgen.

– Knäet utsattes för kraftigt våld och läkarna sade att jag hade tur att det inte trasades sönder. Jag var inte långt ifrån en meniskoperation och hade trissan träffat lite högre hade knäskålen kunnat spräckas, säger Johan Emanuelsson.

Lång sjukskrivning

Hälften av hans försörjning kommer från skogsbruket, hälften från en anställning som skoglig gymnasielärare på Sötåsens Naturbrukskola i Töreboda. Men från de båda sysslorna fick han ta en paus efter olyckan. Minst sju veckors vila och kryckor löd läkarnas dom.

– De kunde inte ge någon prognos utan jag skulle kallas till en ny magnetröntgen för att se när benet kunde belastas igen.

Måste träna benet

I dag, drygt två månader efter olyckan, är han åter i tjänst som lärare, men skogsarbetet får anstå ytterligare en tid.

– Jag kan stödja på benet, men det är svagt och måste tränas upp innan jag kan jobba i skogen igen, säger Johan Emanulesson.

Johan Emanuelsson anser att Säker skog bör utreda riskerna att träffas av lösa stamdelar (vedskott) vid arbete med röjsåg. Hans egna reflektioner kretsar kring fyra punkter:

*Det är viktigt att stamdelar hindras från att flyga mot föraren. Har dagens klingskydd rätt utformning och funktion?

*Träbitar dras in mot klingan och greppar tag. Kan klingfilning och klingans utformning påverka risken?

*I dag finns inga andra krav på skydd än sågskydd i kängor eller stövlar. Bör krav på benskydd införas?

*Hur bör man röja rent praktiskt för att minska riskerna? Bör instruktionerna uppdateras?

Relaterade artiklar

Till toppen