Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 19 augusti 2017

Träd i Alnarp ger hopp för Zambia

I växthus i Alnarp odlas träd som kan desarmera en tickande miljöbomb i afrikanska Zambia.

 Överlevare. Emma Sandell Festin med en planta av kigelia africana.
Överlevare. Emma Sandell Festin med en planta av kigelia africana. FOTO: Pär Fornling

Doktoranden Emma Sandell Festin på institutionen för sydsvensk skogsvetenskap driver först upp plantor av afrikanska fröer. Sedan vattnar hon dem med kopparklorid så att fatens färgas blå. De flesta plantorna dör av kopparförgiftning, men några plantor fortsätter att grönska trotsigt. Och det är det som ger hopp för Zambia.

Odlingar hotas

Zambia är tillsammans med Kongo världen största exportör av koppar. Rester från kopparhanteringen samlas i väldiga anrikningsdammar där slammet sedimenteras och torkar ner till något som påminner om finkornig sand, full av koppar och tungmetaller från gruvhanteringen. Dammarna är långt ifrån säkra utan eroderar av vind och vatten. Närmast dammarna, med den flyktiga sanden, finns oftast odlingar.

Landet har lagstiftat om att områden efter gruvbrytningen ska restaureras av exploatörerna, men det händer inte så mycket i praktiken. Om inget görs hotar resterna från gruvbrytningen att förgifta vatten och odlingar.

– Jag letar nu efter träd som klarar att växa i den tuffa miljön och på sätt restaurera dammarna med växtlighet, säger Emma Sandell Festin.

Testas i Alnarp

Idealet är träd som antingen tar upp eller stöter bort kopparen i marken och därmed skapar en levnadsmiljö även för andra växter. Emma Sandell Festin har hittills analyserat ett 60-tal av de 300 trädslagen i Zambia. Åtta trädslag har uppförökats från fröer och testas i Alnarps växthus.

– Ett par arter ser ganska lovande ut, men mycket arbete återstår. Längre fram i höst återvänder jag till Zambia för att driva upp fröer till ett fältförsök. Då har jag också möjlighet att testa ytterligare trädslag, säger Emma Sandell Festin.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen