Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 10 oktober 2018

Torkan slog mot fotosyntesen

Värmen och torkan i sommar påverkade trädens fotosyntes och minskade förmågan att ta upp koldioxid.

 Genom att mäta hur koldioxid avges från fotosyntesen hoppas forskarna i nätverket ICOS kunna skapa bättre ekosystemmodeller.
Genom att mäta hur koldioxid avges från fotosyntesen hoppas forskarna i nätverket ICOS kunna skapa bättre ekosystemmodeller. FOTO: Fredrik Sandberg/TT

Sommarens torka gjorde att skogens kapacitet att ta upp koldioxid blev sämre. Det rapporterar Vetenskapsradion som tagit del av en forskningsstudie kring extremvärmens påverkan på fotosyntesen.

Vatten krävs

Genom fotosyntesen tar skogen upp en stor del av de växthusgaser vi släpper ut. Men för att växterna ska kunna omvandla koldioxid till glukos och syre behöver de vatten.

Läs mer: Svart på vitt om skogens kolsänka

Mätningar i Hyltemossa i norra Skåne visar att nettoutsläppen av koldioxid under sommaren blev större än upptaget i den undersökta skogen, vilket troligen beror på torkan. Detta är ovanligt, då Sverige vanligtvis har ett nettoupptag av koldioxid, säger forskaren Johan Kuylenstierna till Vetenskapsradion.

Mark till återbeskogning

Att plantera mera skog skulle enligt honom kunna bidra till att binda mera kol och hejda den globala uppvärmningen.

– Mycket av våra marker runtom i världen utnyttjas väldigt ineffektivt. Så om vi utnyttjar den jordbruksmark vi har på ett effektivt sätt, minskar matsvinnet till exempel, så finns det väldigt mycket mark som vi skulle kunna använda till återbeskogning och därmed också ta upp mer koldioxid, säger han till Vetenskapsradion.

Läs mer: Skogsfrågan diskuteras i EU:s ministerråd

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen