Torkan gav nytt liv åt utrotad art av barkborre
Den skarptandade barkborren har länge varit närmast utrotad i Sverige.
– Att vi ser den nu är en följd av den extrema torkan vi hade 2018, säger Gunnar Isacsson, skogsskadespecialist på Skogsstyrelsen.
Den skarptandade barkborren räknades som skadeinsekt i Sverige fram till 1950-talet. Därefter har den levt en tynande tillvaro.
– Den var gynnad av den typen av skog som fanns i den gamla utmarksbetesskogen och bondeskogen. Den var glesare och det fanns gamla, stora träd, blandat med lite mindre träd. Där fanns många fläckar där solen kom åt att värma, säger Gunnar Isacsson.
Försvunnen i rödlistan
År 2010 ”återupptäckte” han den skarptandade barkborren i södra Sverige.
– Jag hittade den i samband med en skogsbrand i nordligaste Halland 2010. Dessförinnan hade den inte setts på så lång tid att den var markerad som försvunnen i rödlistan.
Trivs inte i brukad skog
Den skarptandade barkborren trivs inte i modern produktionsskog. I Sverige finns den i naturskogsartade bestånd från Uppland och norrut, särskilt längs med kusten och i den fjällnära skogen.
– Men bara i de riktigt fina naturskogarna. Av någon anledning försvinner den från den brukade skogen. Ingen vet varför, säger Gunnar Isacsson.
Torkstress
Att skador på tall nu har noterats i Halland tror Gunnar Isacsson enbart beror på torkstress. På de kala, jordfattiga bergknallarna längs kusten har den hittat försvagade träd som varit mottagliga.
– Ett framtida varmare klimat borde gynna arten på sikt, men det är väldigt fjärran att den skulle bli någon skadegörare av betydelse. Det har jag mycket svårt att tro.
Skarptandad barkborre (Ips acuminatus)
Den skarptandade barkborren är 2,5-4 millimeter lång. Den tredje tanden baktill är skarp, därav namnet. Den angriper glansbarken i toppen av tallen. Hanen gör en parningskammare under den tunna barken och modergångarna bildar sedan ett karaktäristiskt mönster. En blånad uppstår i virket. Många baggar övervintrar i träden och försvinner ut ur skogen om tallen avverkas och förs bort.
Den skarptandade barkborren finns normalt i naturskogar från Uppland och norr ut. Den lever också i Sydeuropa, främst i alpina områden.
Sedan 2010 är den skarptandade barkborren upptagen på rödlistan som nära hotad.
Källa: SLU, Skogsstyrelsen.
Kommentarer
Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.