Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 6 februari 2017

Tjuvplockning av fönsterlav ökar

Fönsterlav i mängder har skövlats från Holmens marker i Härjedalen. En polisanmälan gjordes i juli 2015. Strax före jul kom beskedet. Brott kan ej styrkas och förundersökningen läggs ner.

Bild 1/2 FOTO: Marie Henningsson
Bild 2/2 FOTO: Marie Henningsson

– Vi kommer att fortsätta att driva frågan och begära en överprövning, säger Maria Hedqvist, fastighetschef på Holmen Skog.

Det var sommaren 2015 som skövlingen av fönsterlav på Holmens marker i Härjedalen uppdagades. Skogsmarken som annars är täckt av den vitgrå laven hade nu kala ytor.

"Är en industri"

Bär och svamp får man enligt allemansrätten plocka på annans mark för kommersiellt bruk, men inte lavar och mossor. Med tanke på hur omfattande plockningen var misstänkte Holmens personal att den var organiserad och tog därför först kontakt med den ansvarige på plats och påtalade detta. När plockningen trots upprepade kontakter ändå fortsatte tillkallades polis. 144 lådor med fönsterlav samt en vattenpump och bevattningsslangar beslagtogs. Utrustningen ägs av ett företag stationerat i Sveg.

– Det här är en industri. Det finns lagerlokaler i området där man lagrar den fönsterlav som man plockar i området. Bevattningsanläggningarna används för att vattna laven så att det är lättare att plocka den, säger Maria Hedqvist, fastighetschef på Holmen Skog.

"Borde bli renfoder"

För Holmen Skog var det självklart att göra en polisanmälan när man upptäckte att fönsterlav plockats i den omfattningen. Det finns en dom i Högsta domstolen från 1986 där det slås fast att det inte är tillåtet att plocka fönsterlav i stor omfattning och till ett betydande ekonomiskt värde utan tillåtelse av markägaren.

– Den här fönsterlaven borde bli renfoder, inte användas i dekorationer runt om i Europa, säger Maria Hedqvist.

Ingen tagen på bar gärning

Holmen upplever att problemet med skövling av fönsterlav i Härjedalen har blivit större. Våren 2016, ett år efter polisanmälan, gick skogsbolagen samman och annonserade i lokaltidningen om att markägarens tillstånd krävs för att plocka mer än för sitt husbehov. I annonsen talade man också om att bolagen Bergvik Skog, Billerud Korsnäs, Sveaskog, Holmen och Stora Enso beslutat att inte upplåta de marker som de äger eller förvaltar för kommersiell plockning av lav eller mossa.

– Även sommaren 2016 förekom plockning av fönsterlav i stor omfattning i Härjedalen. Vi vet inte om det är samma personer inblandade, vi har inte kunnat ta någon på bar gärning, säger Maria Hedqvist.

"Skövling som pågår"

I december kom beskedet att förundersökningen om brott lagts ner. Men Holmen kommer inte att ge upp om att få ärendet till domstol.

– Vi har inte något emot att människor rör sig i våra skogar. Tvärtom. Vi vill att fler människor ska komma ut i skogen och man får gärna plocka fönsterlav till sin egen ljusstake. Men den skövling som pågår ingår inte i allemansrätten, säger Maria Hedqvist.

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen