Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 21 juli 2017

Tidiga barkborreangrepp upptäcks med drönare

Infraröda kameror kan upptäcka angreppen en dryg månad tidigare än personal på fältet.

 Från 1 augusti behövs inte längre tillstånd för att filma med hjälp av en drönare.
Från 1 augusti behövs inte längre tillstånd för att filma med hjälp av en drönare. FOTO: Mostphotos

Varje år gör granbarkborren stor skada på svenska träd, och när angreppen upptäcks är det ofta försent. Nu har ett öster­rikiskt företag, Festmeter, utvecklat ett system där drönare kan upptäcka attackerna i ett tidigt skede med hjälp av infraröda kameror.

Detta fungerar eftersom träd som har blivit angripna av barkborren snabbt förlorar klorofyll i barren, något som syns på foton från en infraröd kamera före vi människor med blotta ögat kan se att barrens färg börjat övergå från grön till brun.

Tekniken ligger efter

Efter bild­analysering får skogsägaren en lista med gps-positioner för angripna träd.

– En nackdel i dagsläget är att även om det går lätt att identifiera ett träd som är angripet är dagens gps:er ofta inte nog exakta för att skogsägaren senare ska kunna hitta rätt träd, säger Berndt Cresnar från Festmeter till Skogsaktuellt.

Från och med 1 augusti krävs det inte längre särskilt tillstånd för företag och privatpersoner att flyga drönare som är utrustade med kamera.

LÄS MER: Bränning ökar risk för barkborreangreppLÄS MER: Virus i potatisskörden upptäckts med infraröttLÄS MER: Hon är Sveriges första barkborrehund

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen