Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 24 april 2019

Risk för skogsbrand tidigt i år

SMHI har redan nu gått ut med sina första varningar för ökad risk för skogsbrand. Det är cirka tre veckor tidigare än i fjol.

 Brandriskprognos 23/4 kl 14.00.
Brandriskprognos 23/4 kl 14.00. FOTO: SMHI

Det har redan uppstått skogsbränder på flera håll i södra Sverige och redan innan påsk gick SMHI ut med sin första varning om förhöjd risk för skogsbrand. Just nu varnas det också för ökad risk för skogsbrand i stora delar av södra Sverige.

– Förra året gick vi ut med första varningen om ökad risk för skogsbrand den 10 maj, konstaterar Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

Brukar vara senare

Även om man blickar några år ytterligare bakåt är årets varning om ökad risk för skogsbrand tidig.

– 2014 var också ett tidigt år när vi varnade för första gången 28 april, men annars brukar det alltid vara senare, berättar Marcus Sjöstedt.

Regn i prognosen

SMHI publicerar dagligen tre olika brandriskprognoser, för gräsbrand, antändning av skogsbrand samt för spridningsrisken av skogsbrand. Just nu varnar SMHI för att det i landets södra halva är torrt och risk för bränder i skog och mark, samt i det torra fjolårsgräset.

 Risken för skogsbränder har kommit tidigt i år.
Risken för skogsbränder har kommit tidigt i år. FOTO: Mostphotos

– Men prognosen för de närmaste dagarna är att högtrycket försvagas vilket betyder att det kan bli regn framemot helgen. Då minskar givetvis också risken för skogsbrand, förklarar Marcus Sjöstedt.

LÄS MER: Skyddszoner runt skogsbränder

FAKTA: Skogsbrandriskkartor

Skogsbrandriskkartan, HBV, anger vatteninnehållet i de markskikt som har störst betydelse vid skogsbrand. Vattentillgången i markskiktet har stor betydelse för antändningsrisken i skogsmark.

Kartan för skogsbrandrisk, FWI-index, visar hur lätt en brand sprider sig. På kartan beskrivs markförhållandena med sex olika graderingar, där röd (5E), orange (5) och gul (4) färg är torra förhållanden – då är antändningsrisken stor. Graderingarna 5E och 5 förekommer i samband med långvarig torka, då det är mycket torrt även i djupare markskikt. Vid 5E och 5 är växtligheten mycket uttorkad och en antändning kan då leda till att en svår brand utvecklas.

Källa: SMHI

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen