Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 16 februari 2019

Tekniska museet bygger nytt i trä

Tekniska museet och Stora Enso ska bygga Stockholms smartaste byggnad i massivträ.

 Per Lyrvall, Sverigechef Stora Enso, och Peter Skog, museidirektör, Tekniska museet.
Per Lyrvall, Sverigechef Stora Enso, och Peter Skog, museidirektör, Tekniska museet. FOTO: Tekniska muséet

Den helt nya byggnaden, Wisdome, beräknas stå klar i slutet av 2021 eller början av 2022 vid Tekniska museet i Nationalstadsparken på Djurgården i Stockholm.

Byggs i massivträ

För att inspirera till innovationer för en hållbar framtid kommer hela konstruktionen att byggas i massivträ. Tekniska museet inleder därför ett nytt samarbete med skogsindustriföretaget Stora Enso, som bidrar med expertis och hållbara träprodukter.

Trä är framtiden

– Trä är framtid och innovation, men även ett byggmaterial som berättar vår historia. Det känns fantastiskt att få vara med i Tekniska museets arbete med att inspirera barn och unga, och att bidra med det mest hållbara byggmaterial som finns till en signaturbyggnad i Stockholm. Vi ser fram emot en byggnad som tänjer på gränserna och visar vad som är möjligt att skapa med framtidens byggmaterial. Vi vill att våra träprodukter ska användas på ett hållbart, innovativt och kostnadseffektivt sätt så detta blir Stockholms smartaste byggnad, säger Per Lyrvall, Sverigechef, Stora Enso.

LÄS MER: Norden satsar mer på träbyggande

Donationer från Wallenbersstiftelsen

Med Stora Enso som huvudpartner och donationer från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, Familjen Erling-Perssons Stiftelse, Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse samt den till Tekniska museet knutna Stora fonden och skogsindustriföretaget Stora Enso om 85 miljoner kronor, kraftsamlar Tekniska museet för att skapa en interaktiv, digital lär- och testmiljö för vetenskapskommunikation – Wisdome.

 Massivträ.
Massivträ. FOTO: Massivträ AB

Det är en av de enskilt viktigaste satsningarna som Tekniska museet gjort sedan det grundades för snart 100 år sedan.

Svensk visualiseringsteknik

Med hjälp av svensk visualiseringsteknik i absolut framkant blir Wisdome en upplevelse där besökaren omsluten av projektioner tas med på en resa längre bort, närmare inpå och djupare ned än du någonsin varit. Upplevelser som hjälper besökaren att se och uppleva samband som annars är svåra att förstå.

Innovativa idéer

– Vi behöver nya sätt att förstå hur världen fungerar, och vi måste inspirera och väcka nyfikenhet för att kunna lösa framtidens globala utmaningar. Vi vill skapa en plats där forskning och innovativa idéer från akademi och näringsliv kan möta allmänheten, och engagera barn och unga i att bygga sin egen framtid, säger Peter Skogh, Museidirektör, Tekniska museet.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen