Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 26 september 2018

Tama älgtjurar på rymmen

SKULLARYD, EKSJÖ

De tama älgtjurarna Ragnar och Sune är på rymmen från Skullaryds älgpark. Risken är stor att de inte kommer att kunna fångas in innan älgjakten.

 Erik Öster med älgparkens största tjur, Micke 6 år.
Erik Öster med älgparkens största tjur, Micke 6 år. FOTO: Marie Henningsson

– Det är klart att det är lite oroligt. Men det är tama älgtjurar och jag tror inte att någon jägare vill skjuta en tam älgtjur. De är så stora att man bör reagera och förstå att det inte är vilda tjurar, säger Erik Öster, ägare till Skullaryds älgpark, strax utanför Eksjö i Småland.

LÄS MER: Erik startade älghägn

Det var i helgen som älgtjurarna rymde från parken. Stormen Knud fällde en stor gran över hägnet. Erik Öster var snabbt på plats, men då var de två tjurarna borta.

– Det har hänt även i andra älgparker att älgar har rymt. I de fall där de har rymt under brunsten, som nu, har de sökt sig hemåt igen efter brunstperioden som varar cirka en månad. Men när det är brunst tänker de bara på att hitta älgkor, säger Erik Öster.

SE FILMEN: Land Skogsbruk i älgparken

Det är rejäla tjurar det handlar om. Jättestora med Smålandsmått mätt. Båda väger cirka 500 kilo, Sune är en 17-taggare på 4 år och Ragnar är en 18-taggare på 3 år.

– Jag har fått in bilder på tjurar som har observerats, men de är lite alls så stora som Sune och Ragnar, säger Erik Öster.

Sune och Ragnar är älgparkens mellantjurar. Åldermannen Micke är 6 år. I hägnet finns ytterligare tre tjurar och tre kor.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen