Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 17 december 2018

Talltitan gillar produktionsskog

Fågelarter som förknippas med äldre skog och höga naturvärden är vanliga i produktionsskogar. Det visar en ny undersökning från SLU.

 Talltitan var överraskande utbredd i 55-årig granskog, en skogstyp som egentligen inte är så lämplig för arten.
Talltitan var överraskande utbredd i 55-årig granskog, en skogstyp som egentligen inte är så lämplig för arten. FOTO: Istock

Nio fågelarter anses vara tecken på äldre skog och höga naturvärden. Men en studie av SLU Skog i Alnarp visar att flera även finns i planterad granskog. Trädkrypare, talltita, svartmes och tofsmes förekom samtliga i produktionsbestånden.

Överraskande fågelfynd

Talltitans och kungsfågelns närvaro har minskat sedan 70-talet, vilket har antagits bero på bristen p små träd och buskar i den moderna produktionsskogen. Men forskarna Matts Lindblad och Adam Felton från SLU fann i sin undersökning att de i stället var allra vanligast i den 55-åriga granskogen, en skogstyp som har minst av dess strukturer, skriver tidningen Skogen.

I studien har forskarna inventerat sammanlagt 50 bestånd. Näst flest arter fanns i den 80-åriga produktionsskogen av gran som hade stort inslag av lövträd, död ved, stora träd och buskar.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen