Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 17 december 2018

Talltitan gillar produktionsskog

Fågelarter som förknippas med äldre skog och höga naturvärden är vanliga i produktionsskogar. Det visar en ny undersökning från SLU.

 Talltitan var överraskande utbredd i 55-årig granskog, en skogstyp som egentligen inte är så lämplig för arten.
Talltitan var överraskande utbredd i 55-årig granskog, en skogstyp som egentligen inte är så lämplig för arten. FOTO: Istock

Nio fågelarter anses vara tecken på äldre skog och höga naturvärden. Men en studie av SLU Skog i Alnarp visar att flera även finns i planterad granskog. Trädkrypare, talltita, svartmes och tofsmes förekom samtliga i produktionsbestånden.

Överraskande fågelfynd

Talltitans och kungsfågelns närvaro har minskat sedan 70-talet, vilket har antagits bero på bristen p små träd och buskar i den moderna produktionsskogen. Men forskarna Matts Lindblad och Adam Felton från SLU fann i sin undersökning att de i stället var allra vanligast i den 55-åriga granskogen, en skogstyp som har minst av dess strukturer, skriver tidningen Skogen.

I studien har forskarna inventerat sammanlagt 50 bestånd. Näst flest arter fanns i den 80-åriga produktionsskogen av gran som hade stort inslag av lövträd, död ved, stora träd och buskar.

Relaterade artiklar

Till toppen