Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 24 oktober 2017

Tallolja räknas som fossilt bränsle

Det kan bli osäkrare och svårare att producera biomassa och bioenergi efter det beslut som Europaparlamentets miljöutskott tog i måndags. Miljardinvesteringar för att producera tallolja och etanol kan stå på spel.

 Fredrick Federley (C).
Fredrick Federley (C). FOTO: Urban Brådhe

– Jag hade uppmanat alla mina kollegor i miljöutskottet att rösta emot förslaget. Men omröstningen slutade med att 32 ledamöter röstade för förslaget, 29 röstade emot. Min förhoppning nu är att vi ska kunna skapa majoritet inför voteringen i plenum. Det lyckades vi med i frågan om klimatberäkningar för skog- och markanvändning, LULUCF, säger Fredrick Federley.

Tallolja och etanol fossilt bränsle

Direktivet kring förnyelsebar energi kommer enligt Fredrick Federley att försvåra för biomassa och bioenergi. Med de beräkningsgrunder som man använder sig av kommer vissa energislag att inte räknas som förnybara.

Stubbar kommer till exempel enligt de nya beräkningsgrunderna inte att räknas som förnybart bränsle. Inblandning av tallolja och etanol i drivmedel ska räknas som fossilt bränsle.

”Rött skynke för de gröna”

– I Sverige har vi baserat vår strategi för att bli fossiloberoende på stora mängder förnyelsebar energi. Sådan energi är dock ett rött skynke för de gröna i Europa. Egentligen handlar det inte så mycket om den bioenergi som produceras inom EU som de 2 procent som importeras från Nordamerika i form av fast biopellets och som palmolja.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen