Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 25 augusti 2018

Talldoft gör skogsmiljön trivsammare - för träden

Den särskilda doften av tall beror på flyktiga gaser som tallarna utsöndrar. För första gången tror sig nu forskare nu ha kommit på varför träden bildar dessa ämnen.

 Tallar sprider ljuset genom att utsöndra doftpartiklar.
Tallar sprider ljuset genom att utsöndra doftpartiklar. FOTO: Mostphotos

När solljuset stöter på partiklar i atmosfären kommer en del av strålningen att studsa ut i rymden igen och en del att brytas. Det innebär att ljuset inte blir så koncentrerat utan sprids ut över en större yta.

Skugga kan få ljus

I och med att ljuset studsar träffar det också olika ytor från fler håll. För skogen är det gynnsamt eftersom löv och barr som ständigt skulle befinna sig i skuggan också kan nås av det viktiga solljuset.

Bra för klimatet

Brittiska forskare har nu upptäckt att tallarnas flyktiga gaser bildar egna partiklar i atmosfären vilket får till följd att en ännu större andel av solinstrålningen når skogen i form av diffust ljus. Det är även bra för klimatet.

Absorberar kol

Datasimuleringar visade nämligen att mer indirekt solljus ökar skogarnas möjlighet att absorbera kol, så mycket som motsvarande uppemot 10 procent av de globala utsläppen från industri och fossila bränslen.

”Skogen drar fördel”

– Otroligt nog upptäckte vi att skogarna genom att släppa ut flyktiga gaser förändrar jordens atmosfär på ett sätt som är till fördel för skogarna själv. Vi fann att samtidigt som frigörandet av flyktiga gaser är energikrävande, drar skogarna mer än dubbelt så stor fördel av det i och med effekten som det ökade diffusa ljuset hade på deras fotosyntes, säger Alexandru Rap från universitetet i Leeds. Han har lett studien som publicerats i Nature Geoscience.

Relaterade artiklar

Till toppen