Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 26 januari 2018

Talgoxen utmanas av gråsiskan i årets fågelräkning

Talgoxen brukar listas som den talrikaste fågeln, men gråsiskan ökar snabbt i antal och kan bli årets raket när fåglarna i Sverige ska räknas i helgen.

FOTO: Arnstein Rønning/CC BY-SA 3.0/Wikimedia commons

Idag startar den stora fågelräkningen, där alla som vill kan vara med, för trettonde året i rad. Tio-i-topplistan över de vanligaste fågelarterna kan komma att ändras. Vanligaste arten tidigare år har varit talgoxen, men gråsiskan, fjolårets tionde vanligaste fågel, kan bli en utmanare om förstaplatsen.

– Det bara väller in gråsiskor. Jag tror personligen att de kommer att slå talgoxarna i antal i år, men vi får se, säger Peter Berglin från Sveriges ornitologiska förening, Birdlife Sverige, till Sveriges Radio P4 Jönköping.

Kan bli årets raket

Även Niklas Aronsson, informationsansvarig på samma organisation är övertygad om att gråsiskan blir året raket, säger han till TT.

– I år räknar jag med att gråsiskan kommer att ta många kliv upp på listan. Gråsiskan har varit enormt talrik i år. Det är nästan så att jag undrar om vi någonsin tidigare har haft så många gråsiskor i landet som vi har nu, säger Niklas Aronsson, till TT.

Han tror ändå att talgoxen förblir den vanligaste fågeln. Tidigare har blåmesen och pilfinken varit nära topplatsen, men talgoxen är både vanlig och ökar i antal häckande par, säger han till TT.

Räkningen avser övervintrande fåglar, där totalt en miljon rapporterades in under fjolåret.

Topplistan: vanligaste fågelarterna 2017

1. Talgoxe

2. Blåmes

3. Pilfink

4. Domherre

5. Sidensvans

6. Skata

7. Kaja

8. Grönfink

9. Koltrast

10. Gråsiska

Källa: TT/Sveriges ornitologiska förening

Mellan fredag och måndag pågår fågelräkningen. Uppgifterna tas in och sammanställs av organisationen Birdlife Sverige. I fjol lämnade 20 000 personer uppgifter om antalet fåglar.

Räkningen går ut på att man räknar högsta antalet av en art vid ett tillfälle. Den som har sett en, två och tre gråsiskor vid tre tillfällen rapporterar alltså in siffran tre för gråsiskor.

LÄS OCKSÅ: Rovfåglar kan sprida bränder i jaktsyfte

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen