Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 5 februari 2018

Tåget är kungsörnens värsta baneman på vintern

Trafikverket gör för lite för att skydda Sveriges kungsörnar från att krocka med tåg på vintern. Det kan hota artens bestånd, enligt organisationen Birdlife Sweden.

FOTO: Istock

Det finns ett samband mellan snömängd och antalet kungsörnar som har dödats av tåg, visar en undersökning från Världsnaturfonden, Av 503 dödade kungsörnar registrerade på Naturhistoriska riksmuseet 1993–2011 hade 110 blivit påkörda av tåg, där 133 örnar trafikdödats, skriver TT.

Påkörda på spåren

När örnarna sitter på spåren och äter döda djur på spåren blir de ofta påkörda.

– Ingen kungsörn kördes på under barmarkstiden. Däremot under de snörikaste månaderna november till februari var det en majoritet av de trafikdödade örnarna, säger Berth-Ove Lindström, en av dem som genomfört undersökningen, till Sveriges Radio P4 Västerbotten, citerad av TT.

Just i fallet med kungsörnar är påkörningar av tåg särskilt allvarligt, uppger Birdlife Sweden.

Deras förmåga att reproducera sig begränsas av sen könsmognad, samtidigt som de sällan får ungar varje år och då oftast bara en unge.

Anses inte godbevarad

Detta gör att kungsörnen inte är uppe i en nivå där man anser att den har status som godbevarad.

Då kungsörnar är en vanlig dödsorsak behöver Trafikverket arbeta förebyggande för att färre dödas av tåg.

– Det handlar om två saker, dels om att sätta upp fler stängsel efter spåren så vilt inte blir påkört, dels om att Trafikverkets personal är snabbare på plats och rensar undan kadavret som blir liggande efter olyckor, säger Dennis Kraft på Birdlife Sweden, till TT.

Kungsörnen häckar ofta i Sverige från Dalarna och norrut, samt på Gotland.

LÄS OCKSÅ: Kameraövervakning ska ge bättre koll på kungsörnar

Relaterade artiklar

Till toppen