Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 17 januari 2019

”Svidande förlust för staten”

– Rätten har gått helt på vår linje. Det är en tydlig seger för skogsägarna och en svidande förlust för staten, säger skogsägarnas juridiska ombud Magnus Norberg till Land Skogsbruk om domen i det fjällnära målet.

 Magnus Norberg, jurist på LRF Konsult och markägarnas juridiska ombud.
Magnus Norberg, jurist på LRF Konsult och markägarnas juridiska ombud. FOTO: Mikael Lundgren

Magnus Norberg anser att domstolen i alla delar gick på deras linje och att de kom fram till att de fastighetsägare som nekats avverkningstillstånd har rätt till full ersättning av staten för den skada som de drabbats av.

– Skyddet av äganderätten och värdet av fast egendom är en av samhällets mest grundläggande uppgifter och jag är glad att det skyddet upprätthålls, säger han i en skriftlig kommentar.

Staten måste betala

Domstolen ger också ett tydligt svar på att avverkning är en del av pågående markanvändning för skogsbruk, att skogsbruket avsevärt försvåras, att det uppkommer en marknadsvärdeminskning och att ersättning ska betalas på samma sätt som för naturreservat.

– Domstolen konstaterar att det inte spelar någon roll att Staten inte anser sig få tillräckligt mycket skydd för pengarna när det inte är ett naturreservat som bildas, det är den enskildes rätt som ska värnas. Domen är en viktig seger för alla som vill ha förutsebarhet för ägande och brukande av skogen. Om staten hade vunnit dessa processer hade det tvingat tusentals fastighetsägare in i en djup osäkerhet över sin egendoms värde, säger Magnus Norberg.

Tydliga besked

Anledningen till att frågan om rätt till ersättning vid nekad avverkning i fjällnära skog hamnat i domstol beror på att Skogsstyrelsen menar att rättsläget har varit oklart.

– Nu har de fått tydliga besked både från mark- och miljödomstolen. Efter flera år och många miljoner i kostnader måste de nu välja om de vill lägga ännu mera tid och pengar på att processa mot enskilda för att slippa undan ansvar, eller inse det självklara i att staten inte kan ta kontroll över egendom utan att betala för sig, säger Magnus Norberg.

LÄS MER: Fjällnära målet: Markägarna vann mot statenLÄS MER: ”Statens agerande är förkastligt” (LRF Premium)

Relaterade artiklar

Till toppen