Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 19 oktober 2018

Svenskarna ska hugga i på Timbersport-VM

I helgen är det dags för VM i Timbersport. Över 100 atleter och drygt 20 länder från hela världen gör upp om mästerskapet.

 Pontus Skye är den svensk som kvalat in till finaltävlingarna. Här hugger han till under Nordiska mästerskapen.
Pontus Skye är den svensk som kvalat in till finaltävlingarna. Här hugger han till under Nordiska mästerskapen. FOTO: STIHL Timbersports

Timbersport handlar om atletisk trädfällning som kräver en kombination av styrka och teknik. För första gången står England som värd när VM arrangeras i Echo Arena i Liverpool 19–20 oktober. VM-tävlingarna består av sex grenar; tre med yxa, två med motorsåg och en med såg.

Svensk revansch

Under förra årets VM i norska Lillehammer tog Nya Zeeland hem världsmästartiteln bland landslagen. Det svenska landslaget hamnade förra året på en blygsam 20:e plats men nu är målet att ta sig till topp fem.

Årets höjdpunkt

VM är den självklara höjdpunkten inom Timbersports med tävlande nationslag och individuella stjärnor från flera världsdelar. De 21 bästa lagen inklusive hemmanationen gör upp om världsmästartiteln. Förutom regerande mästarna Nya Zeeland finns det flera förhandsfavoriter, bland annat Australien, Kanada, USA, Tyskland och Tjeckien. Det är lag som alla har möjlighet att ta en pallplats.

Storfavorit

I det individuella mästerskapet har Pontus Skye, som andra svensk någonsin, kvalat in till finaltävlingarna. Ferry Svan, son till Gunde Svan, satsar också hårt och deltar i det svenska laget. Men den stora favoriten individuellt är Timbersports fixstjärna, 44-årige Jason Wynyard från Nya Zeeland. Han har dominerat sporten de senaste tio åren och blev individuell världsmästare även i Lillehammer.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen